Европейската комисия призова днес Русия и Украйна да изпълнят сключеното в края на миналата година с посредничеството на ЕС споразумение за непрекъснатост на газовите доставки и транзита за Европа. Тя съобщи, че неин екип на място проверява фактическата обстановка и че засега не вижда опасност от прекъсване на снабдяването на Европа.

Руският газов монопол "Газпром" обяви днес, че може да прекъсне подаването на газ за ЕС, защото Украйна не предплаща необходимите ѝ количества. Шефът на компанията Алексей Милер каза,  че украинската фирма "Нафтогаз" има предплатени засега само 219 милиона кубически метра, които ще стигнат за следващите два дни. "Нафтогаз" се оплака от обратното, че е предплатил 114 милиона кубически метра, а е получил 47 милиона. Русия съобщи, че отделно подава количества за окупираните от сепаратистите райони в Източна Украйна, които правителството в Киев не контролира.

"Комисията очаква пълното изпълнение на зимния пакет от Русия и от Украйна", каза говорителката по въпросите на енергетиката в Комисията Ана-Каиса Итконен, визирайки споразумението от края на миналата година, което покрива периода от октомври 2014 година до март 2014 година включително.

"Засега газовите потоци са нормални и смятаме, че транзитът към Европа няма да бъде засегнат", добави тя, позовавайки се на последни данни от екип на Европейската комисия проверяващ фактите на място. Заедно с това тя подчерта, че установяването на точната обстановка е невъзможно заради конфликта на изток.

"Украинската компания "Нафтогаз" внесе сериозни оплаквания (в Комисията - б.а.), които се нуждаят от проверка", каза Итконен. азовите доставки (за източна Украйна - б.а.) са станали в територия, която не е под контрола на украинското правителство".

Тя каза, че е рано да се коментира дали Украйна, Русия и ЕС ще договарят ново газово споразумение след изтичането на сегашното в края на следващия месец.