Ислямисти са разпространили фатва - религиозна смъртна присъда, разрешаваща да бъде убит новият шеф на френското сатирично издание "Шарли ебдо", предаде ТАСС.

Това е 48-годишният Лоран Сурисо. Той бе ранен в ръката на 7 януари, когато братята от алжирски произход Саид и Шериф Куаши разстреляха 10 журналисти и двама полицаи в редакцията на месечното издание. Причина за атаката бяха карикатури, осмиващи исляма.

Сурисо продължава да се лекува в болница, но излезе за няколко часа, за да участва в подготовката на новия брой.

Той се появи в продажба днес с тираж 2,5 милиона екземпляра. Това е вторият брой след януарското клане. И докато първият, излязъл в 7-милионен тираж, бе разграбен за кратко време, днешният предизвика слаб интерес, отбелязва в. "Фигаро".

На яркочервената първа страница на новия брой е нарисувано препускащо куче с навит вестник в челюстите. След него тичат карикатурни герои, изобразени с животински черти. Сред тях са водачката на френския Национален фронт Марин льо Пен, наподобяваща булдог, бившият президент Никола Саркози в образа на пудел, черен вълк с автомат в зъбите, символизиращ ислямистите. Изобразен е дори папа Франциск.

". . . Почваме отново!", гласи надписът на първата страница.