Безпрецедентна среща се проведе днес в Зала 3 на НДК.

Управляващите, в лицето на премиера Пламен Орешарски и лидерите на “коалиционните партньори” БСП и ДПС Сергей Станишев и Лютви Местан, събраха главни редактори и редови журналисти на кръгла маса, озаглавена “Отворено управление”. 

Представителите на медиите трябваше да задават въпроси на тримата "първи", но в крайна сметка се получи така, че времето бе изядено от даващите отговори. Самите въпроси се задаваха ту от главните редактори, настанени на кръглата маса, ту от редови репортери, стърчащи на микрофони с номерца, каквато е практиката в изборните нощи.

Орешарски, Станишев и Местан се възползваха от медийното внимание и за да обявят няколко новини за радост на нацията. Те бяха сведени в реално време до тези, които в този момент са гледали БНТ или слушали БНР, тъй като форумът се предаваше директно по двете обществени медии. Течеше и онлайн на сайта на Министерския съвет.

Всичко започна с експозе на министър-председателя какво е свършило правителството за изминалите девет месеца като докато говореше, на видеоекрана зад течеше и отчет в таблици. 

По думите му, когато поел управлението в средата на 2013 г. , страната била “след близо 4 години на управленски волунтаризъм, с доста нарушени принципи на демократичното управление с икономика на няколкогодишна депресия и разрастване на дълговете както в правителствения сектор, държавните предприятия и особено в сектора енергетика”. 

Дано, дано, дано

Домакинствата били обезверени и отчаяни. Отделно сме станали свидетели и на “тъжен рекорд за последните 50 г.” - ако през 2009 г. е имало 81 000 новородени бебета, то за миналата са били едва 59 000, отчете още Орешарски.

Днес обаче, въпреки че ситуацията остава трудна, налице били “позитивни сигнали, че бизнесът може да се развива без да бъде притискан под една или друга форма, че социалните групи ще се завърнат”. След което премиерът изброи вече отчетеното - бързо връщане на ДДС на фирмите, по-добра събираемост на приходите и пр. 

Плахо Орешарски даде заявка, че въвеждането на електронното правителство, за което през януари каза, че било твърде рано, все пак ще е ангажимент и на неговия кабинет. “Планират се нови електронни 40 административни услуги, което дава продължение на идеята да бъде създадено в крайна сметка електронно правителство, но това ще стане по-късно”, каза Орешарски. Но и се застрахова с думичката “дано”, тъй като не сме били “зависими” понякога от дългите процедури по Закона за обществените поръчки.

Отчетът от екрана помогна на Орешарски да онагледи в "стълбчета" и "питки" и колко пари е предвидило правителството по т.нар. Публична инвестиционна програма за кметствата на ГЕРБ и тези на двете управляващи партии. Така премиерът реши да отговори на критиката на опозицията, че от тези 500 млн. лв., част от които отиват за общински проекти, са били разпределени на партиен принцип.

Според справката на премиера 36% от одобрените проекти са на общини с градоначалници от ГЕРБ, 24 на сто  - на БСП и 17 %- на ДПС и 33% на други. За сравенение в периода юли 2009 г. - краят на 2013 г. (в по-голямата част в мандата на ГЕРБ, б.р.), средставата за капиталови разходи са били разпределени съответно 86% (ГЕРБ), 4% (БСП), 2 на сто (ДПС) и 8% други. “Мисля, че асиметрията е очевидна”, заключи Орешарски. И обеща, че ако не тази година, то догодина общините, които не са получили никакви пари по програмата, ще вземат.

Той пусна и лъч надежда на безработните. По думите му 5000 души в бъдеще ще бъдат наети и ще имат “охранителски функции” в малките населебни места. Това бе идея, лансирана неотдавна от вицепремиера и МВР министър Цветлин Йовчев, като мярка за справяне с битовата престъпност по селата.  

НЕпредизборни бонуси

След Орешарски думата взе Сергей Станишев, който в 15-минутното си слово също изтъкна успехите на правителството, тъй като нещата, които били свършени до момента, не се чували. Но и наблегна на опозицията. Имало все повече политически сили, които яхвали вълната на разделението, каза Станишев, визирайки продължаващите 9 месеца антиправителствени протести, срещу които пък се изправят контрапротести в защита на кабинета.

По думите на соцлидера тези партии целят “да превърнат и избора за евродепутати в референдум “за” и “против” правителството и да го сведат до една балканска разправия”.

“Който задава въпроса “Кой? Кой? Кой?” си мисли, че се прави на много умен или на голям революционер”, каза още Станишев по темата за т.нар. задкулисие, което управлява държавата. Лидерът на БСП смята, че този въпрос, който се роди след изненадващото провъзгласяване на депутата Делян Пеевски за председател на ДАНС, всъщност бил “като димна завеса” за неотговаряне на същинските въпроси за задкулисието.

Дойде ред и на лидера на ДПС Лютви Местан, който направи изложение за това колко трудно е било на партията му да подкрепи това правителство в онази сложна политическа и социална обстановка от февруари 2013-а. “Подкрепихме го, защото БСП предложи Пламен Орешарски за премиер”, обясни Местан 9 месеца по-късно.

Той също отдели внимание на протестите. “Това е първата зима, в която не сме имали социален протест”, каза лидерът на ДПС, като удобно пропусна да отбележи топлото време и замразените отдавна цени на тока, въпреки исканията на енергодружествата за скок. По повод на това пък Орешарски допълни, че нямало основание за вдигане на цените, но ако все пак се стигнело дотам, най-бедните щели да бъдат компенсирани, т.е. с нови социални плащания. 

В контекста на държавните “бонуси” лидерът на ДПС обяви първата добра новина - добавки ще има за пенсионерите не само тази Коледа, но и всяка следваща до края на мандата на това правителство. Щяло да се превърне в “традиция”. Не било предизборно обещание, защото следващата година избори нямало (всъщност има местни, б.а.). Новината доразви и Станишев, който към коледния пенсионерски бонус прибави и великденски. 

Блага вест имаше и за малките земеделски производители, които сега били задушавани от големите арендатори. “Малки, рискови производители, които обработват до 1-2 ха, ще получават константна субсидия от 1250 евро, без задължението да изпълняват зелените ангажименти. 1250 евро – необвързани дори с конкретно производство”, обяви Местан. “Това е радикална промяна, за която всеки земеделец си мечтае от 7 години членство в ЕС! Всички приказки за създаване на работни места бледнеят пред този ангажимент!”, заключи Местан, навярно имайки предвид предизборното обещание на партньора си БСП за 250 000 нови работни места до края на мандата.

Протегната ръка

Медийната среща напомни за себе си като такава в момента, в който Местан и Станишев “протегнаха ръка” към главните редактори, както се изрази лидерът на социалистите, да внесат закон за дейността на гилдията, който медиите сами са си изготвили. “Няма да редактираме вашата законодателна инициатива, защото вие знаете най-добре как трябва да се разсече този Гордиев възел между медии, бизнес и политика. Това е новината”, обяви лидерът на ДПС. По думите му той би се съгласил и с пълната отмяна на законовите изисквания за медиите, които действат и сега и замяната им със саморегулация.

Последната порция въпроси включваше и питане за позицията на Делян Пеевски в ДПС. Отговори Местан, с ирония. “Във връзка със срещите на Пеевски с първите мъже на ГЕРБ Бойко Борисов и Цветан Цветанов, оттук-нататък ще отговарям с уточнението: “За този ли Пеевски ме питате, с когото Борисов се е е срещал многократно, за да обсъжда държавата и управлението на регионите? Да, с него съм се срещал многократно, както и с Ахмед Доган”. 

След срещата Станишев отказа да отговаря на въпроси на редови журналисти, които не бяха настанени на кръглата маса. С мотива, че три часа това е правил.