България е футболна страна поне по дефиниция. А първенството е най-голямото футболно състезание. Както навсякъде по света, феновете живеят заради играта. Стават и лягат с мисълта как ще се представят любимите им отбори и играчи. Долу-горе това е схемата, по която се разсъждава. Такава бе ситуацията допреди няколко години - може би десет или дори 20, докато играта все още бе в автентичния си вид.

Днес стартира пролетното футболно риалити. Новият тв формат, който реалистично показва докъде е достигнала деградацията на нацията. За участниците е най-важно да са естествени и да демонстрират на какво са способни в името на наградата. Не е нужно да имат някакви умения или таланти, за успех се брои  количеството простотии. Колкото повече, толкова по-добре. 

Това ни чака в следващите два месеца и нещо. Естествени и непринудени хора, които ще се заливат с нещо, което по принцип се нарича помия. Този "продукт" ще е в изобилни количества в разгара на футболната пролет. Но накрая 

все пак ще победи най-добрият

По някаква ирония на съдбата в първенството на България винаги печели най-заслужилият, дори когато е победен от законите на формата. За разлика от нормалното риалити, във футбола скандалите не правят никой шампион, колкото и това да не се разбира от самите участници. Това обаче не ги спира да се борят за титлата "морален шампион". И тя топли.

В сегашното уникално и неповторимо пролетно риалити имаме два изявени фаворита за победата. Те, както се казва, най-хубаво ще се оцапат в калта. Само един от тях ще заключи последен къщата. Един срещу друг имаме трикратен победител и кандидат за славата - голям европейски колос от миналото. Настоящето застава срещу миналото. Този път битката е на живот и смърт, или поне така ще се отразява от медиите. Иначе просто няма да е интересно.

Залогът този път е огромен, защото титлата на България не е просто една тенекиена купа от 69 лева и 69 ст., а между

12 и 15 милиона евро субсидия

За толкова пари играе един от двата кандидата. Другият все още гони чест и слава. Но както се казва, парите не са всичко. Важни са историята, традициите, спомените на онези милиони червени сърца, които туптят заедно с изявите на любимия отбор.
Първенството е само с една основна интрига и тя е кой ще стане шампион. Мачовете са само 13, разликата в точките на върха от есента е минимална и разстоянието ще се бяга на спринт. Конфигурацията е определена, ясно е накъде и откъде духа вятъра. Той със сигурност не е на промяната. Но все пак иде реч за футбол, а в тази велика игра всичко е възможно. Макар и прогнозите да сочат друго.

Имаме изявен фаворит

Той се казва „Лудогорец”, основният и незаобиколим фактор в българския футбол. Национална кауза за есента и решаващ доминант през пролетта. Този клуб и неговият благодетел творят историята. Те започват началото на изречението в последните четири години. По-важното - те го и завършват. 

ЦСКА пък прави нещата да изглеждат вълнуващи. Славният армейски клуб доживя време да бъде доминиран от друг, а не доминиращ както беше в едни други времена. И все пак червената идея е резистентна. Все пак в Борисовата градина има вяра, надежда и любов. Кой ще спечели? Все още питането е с отворен край.

Другите през футболната пролет ще са безличен миманс

Първите два коня в гонката са далеч напред. „Литекс”, „Левски”, „Берое” ще търсят пореден евроизлаз. Кой знае защо отново ще искат да се подложат на жестокия евротест. Който за тях си е стрес тест, защото челния сблъсък с реалните стойности винаги ги поваля на колене. И традиционно води до сътресения. Но това е някъде за жарките летни месеци. 

Четири отбора ще правят компания на „Лудогорец” и ЦСКА в горната част на таблицата, където ще бъде интересно. Напълно възможни са и коалиции, както си му е реда в риалити формата. Други шест ще се борят да не изпаднат и да не загубят скъпоценния си статут на елитни клубове с половин милион лева сигурен доход от тв права.

Началните позиции обаче са изчерпали интригата още в зародиш. За разлика от основното меню, поддържащата част ще премине при нулев интерес.

Реалностите са такива, че в следващите два месеца и нещо, футболът ще прави събития. Повече извън терена, отколкото на него. Ще има много заплахи, обвинения, обиди, много пъти ще бъде изречена нелицеприятната истина. Защото участниците знаят, че не трябва да пропускат момента, в който могат да бъдат забелязани.

И едно е сигурно: те ще дадат всичко от себе си. Като футбол то е почти нищожно, но във формат риалити нещата винаги изглеждат по-различен начин. Със сигурност далеч по-вълнуващи, отколкото са в действителност.

Това е футболът на България, който започва от днес.