Двама министри имат проблеми с посоката на управление. Единият е финансовият Владислав Горанов, а вторият е министърът на културата Вежди Рашидов. Такова мнение изрази в предаването „Седмицата" по Дарик радио съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев.

„Проблемът на Горанов с посоката е в общуването с парламента и широката публика. Той с едно вярно решение, каквото беше това за дълговата емисия, нанесе може би непоправими щети и на ГЕРБ, и на цялата управляваща коалиция. Даде нов живот на БСП - извади ги от ковчега. И това не е малък проблем, ти да събудиш опозицията, да й дадеш картечница, заредена в ръцете, не е просто комуникационен проблем", обясни Кънев.

Относно министъра на културата Вежди Рашидов съпредседателят на РБ заяви, че десните избиратели са изключително разтревожени от министър Рашидов. "За нас гласуват стотици хиляди хора, свързани с културата. И обратната връзка, която получаваме, е, че има проблеми с управлението на недвижимото културно наследство, а другият е свързан с проблемите около Класическата гимназия в София. Получавам унищожителни реакции за политиката на Министерството на културата и виждам, че тя не се одобрява от десните избиратели", обясни Кънев.

Като отличници в кабинета Радан Кънев посочи министрите: Лиляна Павлова, Петър Москов, Даниел Митов, Христо Иванов, Теменужка Петкова.

На въпрос дали има вече съгласие в управляващата коалиция за смяна на лицата в сферата на сигурността - главния секретар на МВР, председателя на ДАНС, Кънев отговори: „За съжаление нямам впечатление, че има ясно съгласие вътре в ГЕРБ. По отношение на другите сегменти на управляващото мнозинство няма никакво съмнение."

Във връзка с одобрения от парламента заем от 16 млрд. лв. Кънев заяви, че оттук нататък изключително много трябва да внимават да не се хлъзнат по плоскостта да харчат парите, които в момента са евтини, вместо да правят реформи: „Защото ако го направим, това ще продължи много кратко и ще завърши много зле."

По думите му България има нужда от финансова стабилност, така че една възможност за по-висока емисия не е излишна.

„Исторически ниски са лихвените нива, историческа е възможността България да обедини всичките си задължения, да ги разсрочи значително при ниски лихви и при дълги срокове на задълженията", посочи Радан Кънев.

Той заяви, че около 90% от българските фирми са направили това, което е предложил за дълга финансовият министър Горанов, без някой министър да им го предлага - да заемат пари на по-ниски лихви и да разсрочат дълговете си.

„С доста голямо закъснение Министерството на финансите следва пазарната логика - когато парите са евтини, да си разсрочиш задълженията, да си намалиш лихвите и да използваш възможностите на тази стабилност. Ако това го беше направил Дянков, защото Синята коалиция го молеше да направи точно това, парите щяха да са наполовина, нямаше да го има онова безобразно забавяне на парите за бизнеса, което до голяма степен разруши българската икономика през 2009-2010 г.", подчерта Кънев.

По думите му големият въпрос оттук нататък е какви дефицити ще се заложат в следващите години.