Опозиционерът Навални е подал молба до съда да го освободи от затвора за един ден, за да отиде на погребението на Борис Немцов. Блогърът е зад решетките за 15 дни за административно нарушение. Поклонението пред тленните останки на разстреляния пред стените на Кремъл Немцов започва утре в 10 часа в центъра "Сахаров", а погребението ще е в около 15 часа в гробището "Троекурово".

"Съдийката Зубова, която наложи административната мярка на Навални, няма да бъде днес в съда. И затова се решава, кой друг би могъл да разгледа молбата на Навални", съобщи адвокат Иван Жданов, цитиран от Нюз.ру. Блогърът изяви желание да се поклони пред ковчега на Немцов още веднага след неговото убийство. По закон при административен арест може да се прекъсне задържането, като след това съответният ден да се излежи допълнително в ареста. Съдийката Зубова отишла днес да си повишава квалификацията. Сега юристите спорят дали само тя може да издаде разрешение или е възможно и друг магистрат да направи това.

Повод за задържането на Навални стана негова акция в метрото. Той и негови съратници раздаваха листовки с призиви да се участва в протестния митинг, готвен в Москва за 1 март срещу политиката на Путин в Украйна. Основен организатор на демонстрацията бе Борис Немцов. Както е известно вчера в Москва протестът бе заменен с траурен марш в памет на опозиционера. Около 70 000 души излязоха по улиците на руската столица.

Много анализатори предричат, че убийството на Немцов е началото на кървава разправа с противниците на Путин. Навални е сочен като потенциална мишена в бъдеще.