Убийството на критичния към Кремъл Борис Немцов се отрази неблагоприятно на всяка надежда за мирен политически преход в Русия от правителството на Путин, заяви опозиционерът Гари Каспаров в интервю пред Ройтерс.

Бившият гросмайстор №1, който сам е избрал изгнание в САЩ, дава мрачна прогноза за политическата опозиция на Русия, след като Немцов беше застрелян близо до Кремъл в петък вечер.

"Борис се надяваше, напразно, както разбираме, че може да има някакъв начин за мирен преход към нормално, цивилизовано демократично правителство", заяви Каспаров пред световната агенция.

Той описа Немцов като един от водещите застъпници за ненасилствена политическа изява в Русия.

"Не виждам никакъв шанс за Русия сега да премине от бруталната диктатура на Путин дори в нещо умерено като преди 10 години", каза още Каспаров.

Според него промяната ще дойде само с насилствено масово въстание.

Борис Немцов беше вицепремиер на Русия по времето на Елцин, но след като Путин взе властта, стана един от лидерите на опозицията.

Руските власти предположиха, че е възможно Немцов да е поръчан от други опозиционери, с цел да създадат мъченик и да обединят разпокъсаното движение.

Каспаров обаче смята, че поръчковия разстрел е ясно съобщение от Кремъл към анти-путинистите. Той отбеляза, че не се страхува за живота си в САЩ и че няма бодигардове, но няма да се прибере в Москва за погребението на Немцов.

"Не си купувам еднопосочни билети", отбеляза той.

Попитан каква политическа стратегия има в бъдеще, Каспаров отговори така:

"Нямам стратегия. Това не е игра на шах. В шаха има правила. Каква стратегия може да има, ако могат да те убият?"