Още преди Немцов да бъде погребан, руски медии грижливо се стараят да очернят застреляния опозиционер.

Лайфнюз.ру публикува компромат - записи на разговори на Борис Немцов с негови съратници.  Преди време цитати от тези разговори бяха пуснати в мрежата, сега обаче към тях са прикрепени звуковите файлове. "За да избегнем обвиненията във фалшификация и монтаж на аудиозаписите, публикуваме целите разговори, оказали се на наше разположение", поясняват в уводна бележка от медията.  Те обаче не поясняват как са се "оказали" на разположение записите и не изказват предположения кой може да ги е правил. Неизвестният КОЙ методично е подслушвал телефона на лидера на ПАРНАС.

Самите разговори са с различни негови съмишленици, изпълнени са с псувни, жаргонни думи и обидни квалификации за други опозиционери. За тези, които познават Немцов, и са наясно с цветистия му език, едва ли е изненада. Но  целта на публикуването им е очевидна. Да се представи Немцов в отвратителна светлина, защото многохилядното траурно шествие подсказа, че има опасност той да се превърне в икона и символ на опозиционерите. Освен това е добре да се покаже, че опозицията е изключително разединена и едва ли не всеки мрази всеки.

"Тая Чирикова (вероятно става дума за Евгения Чирикова, която е лидер на екологично движение б.р.) само хленчи за пари, просто е тъпа идиотка", казва Немцов. Тя заема позиция на блюдолизец, отговаря му Ведиктов (може би става дума за Алексей Венедиктов главния редактор на „Ехото на Москва“ б.р.). Чирикова топи Немцов по заповед на Навални (известният блогър, който в мемента е в ареста б.р.), пък отсича Пономарьов.

Следват оценки на Немцов за протестиращите. Те са като някакви страхливи пингвини, определя ги той. И после квалификация за Лимонов (изглежда става дума за Едуард Лимонов - руски писател, дисидент по времето на ССР и политик, който сега е на 72 г. б.р.), който бил смърдящ, стар и завистлив. Извадени са и негови думи за опозиционерите от „Яблоко“. Според тайните записи Немцов ги е нарекъл секта, която ще се осере. Подбрани са и оценки като педерасти, малоумни, идиот, твар, еб....ива крава, урод и т.н.

Немцов определя и Явлински (лидерът на „Яблоко" б.р.) и Акунин (известният писател Борис Акунин б.р.) като провокатори и ги клейми, че искали да говорят на предстоящия митинг, готвен за 1 март срещу Путин.

Прави впечатление, че никъде в записите няма обиди и квалификации за властта или персонално за Путин и други ръководители. И това не е случайно. Важното е да се внуши на обикновените хора, че опозиционерите се ненавиждат и се обругават един друг. А и освен това не е много препоръчително да публикуваш обиди срещу Путин, макар и в устата на негов противник.

 Лайфнюз е изключително "жълт" сайт и телевизия с подчертана прокремълска насоченост. (Да ви напомня на свои български аналози?) Принадлежи на Арам Габрелянов. Имат много кореспонденти, стрингъри, осведомители, често предлагат кеш за необходимата им информация и сведения за предстоящи събития. Действат изключително оперативно и често първи публикуват информация за най-новите неща, които се случват. 

Работят в тясно взаимодействие със специалните служби и полицията. Често именно "отгоре" се обаждат на Лайфнюз, за да ги изпратят да отразят някое събитие - да речем, как полицията нахлува в апартамента на някой опозиционер. Пращаха свои кореспонденти в Украина и са едни от най-агресивно активните на украинска тема.

Постоянно манипулират с факти, често публикуват абсолютно некоректна информация - стига тя да е спусната отгоре.

"Некоректни са и спрямо онези, които работят за тях. Могат да те излъжат с хонорар, да ти обещаят постоянна работа, а всъщност си им нужен точно като еднократен бушон, колкото да изгърмиш", разказва колега-журналист, работил в медията.

Вестник "Известия" също вече принадлежи на корпорацията на Габрелянов.