Видео, на което четирима полицаи стрелят от упор в свален на земята бездомен човек избухна в Youtube. Кадрите са заснети вчера в беден квартал на Лос Анджесил, Калифорния.

Видеото започва с мъж, който размахва ръце срещу полицаи пред убежище за бездомни в града. Един от полицаите го сваля на земята, трима други се опитват да го укротят. Поне един от тях опитва да използва електрошок.

"Пусни оръжието", чува се крясък.

Секунди по-късно отекват пет изстрела, които шокират свидетелите.

"Защо го застреляхте?", крещи един от тях. "Всички му пуснахте електрошок. Защо застреляхте този човек?"

Ето и самият запис:

Според полицейския начални Андрю Смит, мъжът е бил заподозрян в обир. Когато полицаите са се опитали да го арестуват, той се е сбил с тях. Първата им мярка е била електрошока, но той не е свършил работа. Когато мъжът се опитал да вземе оръжието на един от пазителите на реда, другите трима са стреляли в него.

"Не знам защо са стреляли. Той очевадно не е имал оръжие", заяви Смит пред СиЕнЕн.

Антъни Блекбърн, минувачът, хванал сцената с телефона си, обяви, че е започнал да снима, когато е видял няколко полицаи да наобикалят бездомния човек. Той бил познат като "Африка" или "Братко Африка".

"Телефонът ми беше изваден, и нали знаете, записах цялото нещо, защото бях чувал по новините за полицейската бруталност", разказва той пред Си Ен Ен. "Исках просто да снимам и да съм сигурен, че всичко е наред. Вместо това видях една трагедия"

Друга свидетелка - Тоня Едуардс, твърди, че познава убития, и той е страдал от психическо заболяване. Йоланда Йънг, също видяла случката, заявява, че трима полицаи са пуснали електрошок на мъжа, но той се е държал като надрусан и не е реагирал на високите волтове.

По време на борбата минувачка взема паднала полицейска палка. Двама полицаи се нахвърлят и на нея и я събарят. Тя не е пострадала.