Българското газохранилище в Чирен е 42,3% пълно според уебсайта на организацията Gas Infrastructure Europe, която представлява 68 газови компании в 25 страни в Европа пред европейските институции. 

Според обновяваната всеки ден информация в момента в Чирен има 232,8 милиона кубически метра газ и обемът му намалява средно с 0,52 на сто на ден.

Европейските и националните власти преценяват готовността си за евентуална газова криза, след като Русия заплаши в края на миналата седмица да прекъсне доставките за Украйна, обвинявайки я, че е предплатила за два дни.

Киев отвърна с обвинения, че "Газпром" не подава предплатените количества газ и че част от него отива в завзетите от руските сепаратисти райони, които правителството не контролира.

Енергийните министри на Русия и Украйна започват в 16 часа българско време в Бюксел преговори с посредничество за избягване на криза. В края на миналата година те подписаха споразумение за редовно подаване на газ, което изтича на 31 март.

ЕС задължава страните-членки да поддържат газов запас, който може да запази снабдяването минимум 30 дни в случай на криза. Това не е задължитело да бъде газ на склад. Може да бъде осигурена от договор с алтернативни доставчици.

Според българските власти в момента страната ни може да издържи до три месеца, ако подаването на газ от Русия през Украйна спре.

В момента в украинските хранилища има 8,2 милиарда кубически метра  газ, които представляват 25,5 на сто от обема им като запасите се увеличават с 0,03 на сто на ден.