Анна Дурицкая - приятелката на опозиционера Борис Немцов, която бе свидетел на убийството му, е излетяла от Москва за родната си Украйна, предаде Интерфакс.

Новината бе съобщена от външното министерство в Киев. Украинското посолство в Москва осигурило всичко необходимо за връщането на манекенката в родината й.

Немцов бе разстрелян късно вечерта на 27 февруари. Той ще бъде погребан днес в Москва.

Същевременно руският в. "Известия" писа, че с убийството на Немцов може да е свързан чеченец, обвинен някога в подготовка на атентат срещу Владимир Путин. Става дума за Адам Осмаев. През 2012 г. той бе арестуван в Украйна, след като Русия го обяви за международно издирване. Изданието цитира "неназовани източници" в правоохранителните органи.

Според същите източници с убийството на Немцов можело да бъде свързан и украинският депутат Алексей Гончаренко. Той бе задържан на 1 март в Москва, където участва в шествние в памет на убитий политик. По-късно депутатът бе пуснат и отлетя за родината си.

Русия не позволи на полска парламентарна делегация, водена от председателя на Сената Богдан Борусевич, да пристигне за погребението на Немцов. На цялата група са били отказани визи. ОТказът е в отговор на вкарването в черния списък на ЕС на председателката на съвета на федерацията Валентина Матвиенко.

На латвийската евродепутатка Сандра Калниете било отказано на московското летище "Шереметиево" да влезе в Русия. Тя била качена на следващия самолет, понеже пребиваването й в страната било нежелателно.