АЛЕКСАНДЪР АЛЕКСАНДРОВ,

специално за Клуб Z

БАРСЕЛОНА - Мобилните мрежи от следващото, пето поколение (5G) бяха една от най-горещите теми на тазгодишното издание на Световния мобилен конгрес. Събитието традиционно събира представители на телеком сектора от целия свят, а през тази година на него присъства и кореспондент на clubz.bg.

 

Още през първия ден на изложението организациите 4G Americas и 5G PPP (5G Infrastructure Association - Public Private Partnership) обявиха „Меморандум за разбирателство“ за развитието на клетъчните стандарти от пета генерация. Споразумението има важно значение, тъй като показва, че 5G технологиите ще бъдат разработвани на глобално ниво, с което ще бъде избегнато разпокъсването характерни за технологиите от първо, второ и донякъде трето поколение, както и наличието на множество различни стандарти в Европа, САЩ и Япония.

 

„Планирането на бъдещото 5G свързано общество на глобално ниво ще бъде задължително за цялостния успех и визия, които все още са в ранна фаза. 4G Americas ще си сътрудничи с 5G PPP по отношение на визията за петото поколение мобилни услуги и изискванията към комуникационните сисмите и мрежи“ - заяви по повод на партньорството Крис Пиърсън, президент на 4G Americas.

 

Припомняме, че в момента Международният далекосъобщителен съюз е започнал първоначалния процес на планиране на стандартите от пето поколение, които се очаква да бъдат внедрени към 2020 година. И двете регионални организации - 5G PPP и 4G Americas вече имат свои работни програми в тази сфера и е започнал процесът на изследване на различни компоненти и изисквания на технологиите.

 

Целта е в крайна сметка следващото поколение мобилни мрежи да предоставят изключително бърза свързаност, отговаряща на новите мултимедийни, развлекателни и комуникационни услуги, които ще се появят през следващите години. Освен това с 5G са свързани и надеждите за решаване на проблемите с претоварените мрежи и очаквания значителен ръст в броя на свързаните устройства през следващите години – както телефони и таблети, така и очила, часовници, коли, домашни електроуреди и много други.

 

На пресконференция в рамките на мобилния конгрес еврокомисарят Гюнтер Йотингер, съвместно с представители на 5G PPP представи визията на ЕС за развитие на новите мрежи, отбелязвайки че в сектора цари оптимизъм за следващото поколение мобилни мрежи и Европа възнамерява да играе ключова роля в създаването на бъдещите стандарти. Йотингер посочи, че 5G технологиите ще спомогнат за създаването на по-конкурентна икономика, ръст и нови работни места, както и че те ще се превърнат в платформа за генерирането на нови иновации.