Номинирането на вицепремиера Румяна Бъчварова за нов министър на вътрешните работи е новина, която предполага много внимателна оценка - особено в контекста на предстоящите местни избори през есента. Бъчварова е един от интелигентните политици на върха на партия ГЕРБ и нейна е заслугата за търпеливото и успешно изграждане на настоящата управляваща коалиция. Това е добра предпоставка за успех и в новото й поприще в МВР.

Същевременно е известно, че тя е външен човек по отношение на системата на вътрешните работи и на службите за сигурност като цяло. Нейното назначение идва в период, когато не просто реформата на системата за сигурност и правосъдие трябва да бъде реформирана. От определена гледна точка дълбоката кадрова и оперативна криза в МВР застрашава не само нормалното функциониране на обществото и държавата, но може да се превърне и в основен фактор за необратим крах на българската държава.

По време на управлението на Орешарски корпоративно-търговската групировка начело с политическото си крило - ДПС, постави верни свои апаратчици начело на всички звена по пирамидата на МВР - от горе до долу. Битката, която се води днес, е за съхраняването на представители на тези хора с оперативния им потенциал по места, за да бъдат обезпечени от структурите на МВР масираните криминални акции за купуване на гласове и контролиране на вота не само на традиционно закрепостените към ДПС общности на българските турци и други мюсюлмани, но и на мнозинството ромски общности в страната.

На Парламентарните избори от 5 октомври 2014 г. ДПС успя да закупи и контролира над 50 на сто от ромските гласове в тези области на страната, където партията има традиционно много малко присъствие. Местните избори са изключително удобна платформа за драматично разширяване на контрола върху ромските общности чрез систематични престъпни действия за купуване на гласове чрез корупционно рекрутиране на ромските лидери. Статистически гласовете се отчитат община по община и новата експанзия на ДПС няма толкова пряко да бие на очи. Криминалният контрол върху ромските общности не може да се случи в масови измерения без "разсейването" на районните поделения на МВР като минимум и без активното им ангажиране в криминалните дейности на ДПС като максимум, ако бъдат запазени кадрите на Сарая по пирамидата на вътрешното министерство.

Вече нееднократно сме обсъждали реалната опасност от цялостна дегенерация на демократичния политически процес в случай на кооптиране на мнозинството ромски гласове в авторитарната йерархия на контрол от страна на ДПС. Това ще породи съвършено ново политическо деление на българското общество между концентиран в ръцете на ДПС етнически вот от една страна и разпръснат между конкуриращи се партии български етнически вот от друга. На мястото на идеологическото деление ляво - дясно ще получим разделение от босненски - кипърски - ливански тип с всички неизбежни последствия за дестабилизация и конфликтна етнизация на българската държава в услуга на външни и недоброжелателни сили.

Геополитическите измерения на този проблем далеч надхвърлят проклятието на масираното корумпиране на българската национална политика чрез непрекъснатото набъбване във властта на ДПС през последните 15 години. България граничи с две възраждащи се и нарасващо арогантни империи - Русия и Турция, които биха желали да видят не само България, но и обединена Европа отслабени и поставени на колене. Инсценирането на системен етнически конфликт на фона на разгромена от системна корупция и деинституционализация българска държава ще бъде удачно продължение на стратегията за обезкръвяване на България чрез мародерския корупционен преход през последния четвърт век, за който са отговорни и всички български партии, но на първо място политическите крила на пост-комунистическата олигархия - БСП и ДПС.

БСП днес все повече отпада от списъка на надеждни инструменти за българска национална дестабилизация, но ДПС е в по-добра форма от всякога. След спирането на "Южен поток" и фалита на КТБ бе наложително оттеглянето на ДПС от властовата коалиция с "Атака" и БСП, но второто правителство на Борисов позволи Сарая да се отърве с лека уплаха от поредния разгром на българската държава при Орешарски, за който ключов принос имат точно днешните спорни фигури начело на службите за сигурност, БНБ и финансовите агенции.

Ако правителството - и преди всичко МВР начело с Румяна Бъчварова, не гарантират законността и реда на местните избори, ако не бъде сложена бариера пред стратегическите цели на ДПС за криминално завоюване на ромските общности, ние ще се изправим пред неизбежността на една всеобща национална катастрофа, от която българската държава или никога няма да се възстанови, или ще се възстанови в качество на осакатен териториално и институционално безволев апендикс на границата на Европа, Евразия и Близкия изток.

Драматизмът на този императив - отстраняване на корпоративно-търговския апарат от контрола му върху МВР и държавата като цяло далеч надхвърля коалиционните игри по въпроса дали ГЕРБ ще остане на власт в рамките на настоящата коалиция или в негласна коалиция с ДПС. Ако на Сарая му се позволи да направи още крачка две в съсипването на българската държава - няма да има голямо значение кой ще управлява остатъка на българската държава от тук нататък.

Коментарът е от фейсбук профила на Огнян Минчев. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z