Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия е отнел по сигнал на ДАНС оръжейния лиценз на русенското предприятие "Дунарит", което е част от структурата от фирми около затворената Корпоративна търговска банка (КТБ).

От синдикатите КНСБ и "Подкрепа" разпространиха писмо до медиите, в което настояват за спешна среща с министъра на икономиката Божидар Лукарски и военния министър Николай Ненчев по повод отнетия лиценз, който блокира работата на завода и оставя без препитание 750 души.

Лицензът е отнет по сигнал от специализираните служби, който не можем да коментираме, защото става дума за класифицирана информация, обясниха от пресцентъра на ведомството пред Клуб Z.

"Дунарит" е собственост на две фирми - "Кемира", която държи 99,04% от капитала му и "Никкомерс" с 0,96%. Мажоритарният собственик е регистриран на един адрес с клон на КТБ, а бившият шеф на надзора на банката Цветан Василев е почетен председател на Българското дружество за отбранителна индустрия. Предприятието "Дунарит" е взело кредити за над 90 млн. лв. от КТБ.

Самият Василев също спомена предприятието в едно от пространните си обръщения пред медиите в края на октомври м.г. Ето какво каза Василев тогава:

"Хората в основата на комплота срещу КТБ АД твърдо следват максимата "Крадецът вика дръжте крадеца“. В предишното си обръщение обясних, че преди да започнат атаките срещу мене и банката, бях изнудван за безвъзмездно прехвърляне на акции от "Виваком", "Петрол" и "Дунарит" на определени фирми, зад които стоят определени хора".

Междувременно през в края на февруари стана ясно, че бизнесменът от италиански произход Едоардо Миролио е направил цесия на свой депозит от около 90 млн. лв. в КТБ, като срещу него е придобил кредитите на банката, отпуснати на "Дунарит"