Европейската централна банка (ЕЦБ) започва да изкупува дългови облигации на държавите от еврозоната от 9 март в програма за т.нар. количествено облекчаване, насочена срещу опасността от дефлация, съобщи председателят на институцията Марио Драги.

ЕЦБ, чийто лихвен процент е близо до нулата в момента, възнамерява да изкупува облигации за 60 милиарда евро седмично до септември 2016 година, докато инфлацията приближи 2 на сто. В момента инфлацията в еврозоната за 12-те изминали месеца е минус 0,3 на сто. Евростат очаква догодина тя да да е нулева, а през 2017 година - 1,8 на сто. 

Банката повиши прогнозата си за икономическия растеж в еврозоната тази година на 1,5 на сто от 1 на сто предвиден миналия декември. Очакваният за 2016 година растеж тя повиши на 1,9 на сто от 1,5 на сто.

"Последните икономически данни и особено свидетелствата от проучвания включително и през февруари показват известно по-нататъшно подобрение на стопанската активност в началото на тази година. Гледайки напред, очакваме икономическото възстановяване постепенно да се разшири и усили", каза Драги на пресконференция в Никозия, Кипър.

Надеждите за повишаване на инфлацията идват от цените на петрола, които се увеличават от минимумите през януари, постепенното възстановяване на растежа и 11-годишния минимум на еврото спрямо долара, който благоприятства европейския износ.