Малко преди обед днес отново дерайлира пътнически влак. Този път инцидентът е станал между гарите Долене и Варвара, в района на спирка Цепина. Дерайлирал е локомотивът на пътнически влак № 16102 от Добринище за Септември.

Причината за железопътното произшествие е, че тежката машина се е ударила в скална маса, паднала върху железопътната линия, уточняват от пресслужбата на БДЖ.

При инцидента няма пострадали пътници и служители на железниците. В композицията са пътували общо 12 пътника, които незабавно са били изведени от вагоните. 

Ръководството на „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД е осигурило три леки автомобила за превозване на пътниците от влака до гара Септември. Движението на влаковете в участъка Добринище – Септември е спряно. За пътниците от преминаващите в участъка влакове ще бъде осигурен превоз с автобуси.

Жп линията Септември-Добринище е редовен кандидат за закриване в плановете за реформи в железниците през последните години. Това е единствената теснолинейка в България и минава по най-високия железен път на Балканския полуостров. За момента се обсъждат варианти тази линия да бъде отдадена на концесия и по нея да се движат предимно атракционни влакчета. Но окончателно решение по този въпрос още няма.

Последният случай с дерайлирал пътнически влак бе само преди месец. Тогава от железния път на гара Стряма излезе композиция, движеща се по маршрута София-Карлово. Миналото лято обаче при дерайлиране на жп гара Калояновец загина машинист. Като цяло през последните месеци тежките жп инциденти се увеличиха много рязко.