Българското правителство е ратифицирало скандален договор, заяви депутатът от БСП Румен Гечев на заседанието на парламентарната комисия по бюджет и финанси, на която с 11 гласа "за" и 3 "против" и  беше приет законопроект за ратифициране на Споразумението между България и САЩ за подобряване спазването на данъчното законодателство в международен аспект и въвеждането в действие на FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act), предаде БГНЕС.

В документа липсва реципрочност. „Експертите, които са работили по него, са ни подвели и предлагат скандален договор, в който България има само ангажименти", заяви Гечев.

Социалистът поясни, че част от държавите, приели споразумението, имат клаузи за реципрочност, а друга част нямат, като на България такава клауза е отказана. Причините за това пък са записани в секретна грама.

Поради този факт председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова предложи провеждане на закрито заседание, на което депутатите да се запознаят с всички факти около споразумението, но то бе отхвърлено.

Вносителите на законопроекта обясниха на свой ред, че има стъпки, които страната ни трябва да извърви и чрез тях споразумението ще стане реципрочно. Искра Славчева от Министерството на финансите заяви, че за България ще има отрицателните последици, ако народните представители не ратифицират документа. Те се изразяват в това, че българските банки ще претърпят финансови санкции.

Освен това, ако финансовите институции не участват в споразумението, ще бъдат обложени с 30-процентов данък за определени доходи и плащания с източник от САЩ. Това от своя страна ще направи невъзможно оперирането им на американските финансови пазари, обясни тя.