Президентът Росен Плевнелиев предупреди от Катар, че окупацията на територия на суверенна страна може да има „непредвидими последици както за Европа, така и за Азия“.

Не само аз, а целият свят се надява Русия да не прекрачи границата, след която няма връщане назад“, каза президентът след среща с емира на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани.

Според Плевнелиев в ХХI век не би трябвало да е възможно да се анексира чужда територия.

Малко по-рано министърът на външните работи Кристиан Вигенин също втвърди тона спрямо Москва. В интервю за Дойче веле първият ни дипломат обяви, че България няма да признае резултатите от насрочения за неделя референдум за отделяне на Крим от Украйна и присъединяване на полуострова към територията на Руската федерация.

За нас това е неприемливо. Предстоящият референдум за бъдещето на Крим не е признат нито от украинските власти, нито от ЕС и неговите партньори. Затова той сам по себе си може само да констатира някакви реалности на място, но не и да бъде основание за присъединяването на Крим към Руската федерация“, обясни министърът.

Вигенин обясни, че приемане на резултатите би означавало насилствена промяна на границите.

Българският външен министър не приема за реалистични прогнозите за завръщане на Студената война.

"Светът днес е различен, а Студената война не може да се повтори в мащабите от преди. Ясно е обаче друго - че оттук нататък отношенията с Русия, поне за известен период от време, няма да бъдат същите", смята той.

Президентът Плевнелиев също изрази надежда Студената война да остане в миналото.

По-късно през деня премиерът на Полша Доналд Туск обяви, че санкциите на ЕС спрямо Русия влизат в сила от понеделник, 17 март.

В същото време Брюксел обяви временни търговски преференции за Украйна в размер на 500 млн. евро.