Обществената поръчка за „Охрана на имуществото за транспортиране на ценни пратки и пощенски товари на „Български пощи" ЕАД" е спряна. Това обявиха днес от държавното предприятие.

Конкурсът бе атакуван пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) като манипулиран от представителите на редица охранителни фирми и браншова организация, в която членуват повече от половината секюрити компании в страната. Според тях условията на процедурата са написани за точно определена компания и че няма честно състезание за апетитния договор, чиято прогнозна стойност е от порядъка на няколко десетки милиона лева.

Според Националната асоциация на лицата и сдруженията, извършващи частна охранителна дейност (НАЛСИЧОД) е дискриминационно изискването към кандидатите да имат валидна застрахователна полица “Оператори на бронирани автомобили” с лимит минимум 1 500 000 лева за всеки брониран автомобил и “Паважен риск” с лимит от 300 000 лева. Проблемът бил, че тези наименования са на продукти, предлагани от една-единствена застрахователна компания.

Така се ограничава възможността на кандидатите да имат сключена застраховка за същите рискове, но при друг застраховател. В проекта на договор се изисква да се поддържа за срока на действие валидна застраховка “Пари на път” и “Ценности на път”, което също е наименование на продукт на конкретен застраховател и в същото време са различни и противоречат на изискваните в документацията “Оператори на бронирани автомобили” и “Паважен риск”, пише в сигнала до КЗК.

Освен всичко друго в процедурата никъде не е обявена прогнозна стойност на обществената поръчка, което също било странно и криело рискове за злоепотреби.

Клуб Z потърси за коментар "Български пощи", но от компанията обясниха, че засега няма да правят изявления. 

Ще изчакаме решението на КЗК, казаха единствено от дружеството. 

От пощите не обясниха какво ще се случи след като в края на този месец изтече договорът на сегашният охранител на пощенските пратки: 

"Има различни варианти. Ще видим."

В охранителният бранш подозират, че ръководството на пощите възнамерява да възложи тази дейност на фаворизирана компания, ползвайки вратичка в Закона за обществените поръчки, която позволява директно възлагане при форсмажорни обстоятелства.