"Имаме на паркинга във Врана един мерцедес. Той се оказа непригоден за калта на българското политическо безпътие. За нея са подходящи лади  и УАЗ-ки. Мерцедесът е наш, общ".

Това каза бившият царски депутат Минчо Спасов на пресконференция, по повод подписката в подкрепа на Симеон Сакскобургготски, огласена преди дни.

"Царят никога не е абдикирал от обществени ангажименти, а някои министри имат цели периоди на лентяйство. Трябва да бъде по-добре използван, примерно за Шенген. Симеон Втори е човек-институция", допълни възхвалата за бившия премиер Станимир Илчев, който също бе народен представител от НДСВ.

Според него Симеон можел  да изпълнява специални мисии.

"Има места, в които дори колона от министри не решава нищо", посочи Илчев.

Според него освен за Шенген царят може да помага за връзките с българите в чужбина, привличането на чужди инвестиции  и т. н. Илчев отрече да се готви нов политически проект. Според него обаче, ако старото НДСВ започне да се събира, това няма да е лошо.  Той отрече спекулациите, че се предлага оферта на сегашната власт, а именно -  дипломация срещу признаването на имотите на Симеон.

Мехмед Дикме, земеделски министър в кабинета на Симеон Сакскобургготски, пък заяви, че докато царят е бил във властта, България е реализирала почти всички свои приоритети - ЕС и НАТО.

"Остана само Шенген. Ако царят беше още една година само премиер, дали нямаше да влезем в Шенген", попита Дикме.

Според него трябва да се използва международния авторитет на Симеон. Дикме заяви, че царят няма да става президент, но "ако се кандидатира и хората го изберат защо да не стане". Бившият земеделски министър смята, че критикуването на Симеон пречи за развитието на  страната.

За бъдещата роля на царя и за това как той би могъл да бъде използван за интересите на България тепърва щели да се провеждат обществени дискусии.