СИМОНА РУСЕВА
БЕРЛИН – Владимир Путин може много да го заболи, ако не влезе в правия път. Тази категорична позиция изразява британският премиер Дейвид Камерън в интервю за германския в. "Билд".

Наред с канцлерката Ангела Меркел той е ключова фигура в опита да се разреши кризата в Крим. Камерън е и най-яростният европейски критик на политиката на Кремъл.

"Искаме да помогнем на Владимир Путин да вземе правилното решение по кризата в Крим, което да е в съзвучие с международното право, да зачита правото на украинския народ сам да определя бъдещето си", подчертава той. И уточнява, че е обсъдил с Меркел кардиналния въпрос как Путин да бъде върнат в правилния път. 

Камерън отправя и заплаха: "Ако Русия не престане да дестабилизира Украйна, европейските страни ще преразгледат цялостните си отношения с нея – икономически, но и политически. Ние сме единни по предложението за създаване на контактна група и така даваме шанс на Путин  заедно да обсъдим положението в Украйна и Крим. Ако президентът Путин не използва този шанс, той и Русия ще понесат болезнени икономически последствия."

Попитан дали наистина Западът е готов на сурови санкции, Камерън е категоричен: "Да! Това ще стане, ако Русия не престане да дестабилизира Украйна. Тук става въпрос за нещо повече от Крим.  Иде реч за нашите ценности – свобода, правова държава и демокрация. Ние ще ги браним. Ето защо няма да се поколебаем да блокираме имущество на онези актьори, които са участвали в погазването на закона. Възможно е да се замрази икономическото сътрудничество, което ще е тежък удар за Русия. Ако се наложи, ще въведем забрана за влизане в държавите ни. Вече са замразени преговорите с Москва за визови облекчения. И това съвсем не е краят на списъка с възможни болезнени мерки."

Според Камерън политиката на Кремъл спрямо Крим е "удар в лицето на международното право".
"Кризата в Крим е тест за Европа. Да, ние сме на страната на украинския народ, който е в правото си сам да решава собственото си бъдеще. Ние не приемаме Русия да тъпче с нозе суверенитета на Украйна! Ние заедно ще се изправим в защита правата на Украйна! Ще сме и единни при налагането на сурови санкции, ако Москва не напусне опасния път”, заявява Камерън.

Той е разговарял наскоро по телефона с Путин и му е казал открито, че трябва да е наясно какво ще се случи, ако обърне гръб на дипломатическите преговори.

Иначе сдържаната Ангела Меркел също вече не изключва сурови санкции срещу Русия, дори те да имат сериозни последствия и за държавите от ЕС.

Тя е изразила остра позиция на заседание във вторник вечер на парламентарната фракция на нейния Християндемократически съюз (ХДС), твърдят участници в дебата за поведението на Кремъл спрямо Киев. Според канцлерката ходът на Москва е в разрез с наложения в Европа ред след края на Втората световна война.

"Действията в Крим са чиста проба анексиране на чужда територия. Поведението на Русия е недопустимо, длъжни сме да се противопоставим. Ако се стигне до санкции, трябва да приемем и минусите за нас. Не бива обаче да се затръшва вратата за преговори с Москва. Важното е държавите от ЕС – от Лисабон до Рига, да сме единни", заявила емоционално Меркел.