За втора поредна година България ще участва в състезание на НАСА за разработване на софтуер с отворен код. Space Apps Challenge (Предизвикателството на космическите приложения) е международно състезание за разработване на технологични решения с отворен код в стил 48 часов „хакатон“.

Събитието ще се проведе на 12 и 13 април в над 100 града по света, домакин в София ще е Техническият университет, а в Бургас - ПМГ "Академик Никола Обрешков". В разработването на софтуерните приложения ще се включат студенти, ученици и професионалисти от всички възрасти.

В миналогодишното издание са участвали повече от 9000 хакери, дизайнери и разработчици от 83 града в цял свят. Създадени са над 770 проекта, 134 от които са международни финалисти. Българските екипи разработиха 24 проекта. Журито, състоящо се от представители на НАСА и други правителствени и неправителствени организации, оценява най-добрите решения и избира шестимата най-добри във всяка категория.

На 17 март НАСА ще публикува предизвикателствата, които ще попадат в една от следните категории: роботика, космически технологии, пилотируеми космически кораби, глобални климатични промени и астероиди. Най-добрите две решения ще се състезават на глобалните финали в света. Предизвикателствата ще бъдат публикувани на сайта на Space Apps Challenge .

Иновативният модел на състезанието дава възможност, чрез използването на съвременните технологии, хората по целия свят да експериментират и разработват решения, приложения и прототипи с отворен код.