СИМОНА РУСЕВА

МЮНХЕН – Изправеният на съд в понеделник в баварската столица президент на ФК “Байерн” Мюнхен Ули Хьонес за 3,55 милиона укрити данъци вчера призна, че е всъщност е ощетил хазната с 27,2 милиона евро. 
Хьонес бе принуден да признае далеч по-голямата сума, след като бе разобличен от данъчната инспекторка Габриеле Хамбергер.

Скандалът тръгна преди година, когато стана ясно, че легендарният футболист от 70-те години на миналия век, издигнал се до президент на най-мощния футболен клуб в Бундеслигата, се е предал на данъчните. Той е признал, че е укривал данъци върху лихвите, получил за вложени милиони в банка в Цюрих. По немския закон те са дължими в Германия.
Немското законодателство допуска избягване на съдебна отговорност, ако виновното лице, укрило данъци, само се предаде на властите преди да бъде уличено в престъпление, заплати дължимите лихви и лихвите върху тях за просроченото време.

Това прави и Хьонес на 17 януари 2013 г. Тогава данъчните са по следите му и подозират, че той се е предал, след като е получил информация, че го чака следствие. Така случаят стига до прокурор. Футболният бос отрича да е имал информация и твърди, че се е предал по своя воля заради угризения на съвестта.

Въпреки обвинението за отклонени 3,55 милиона евро, още на първия ден от процеда в понеделник Хьонес изненадващо призна, че всъщност дължи 18,5 милиона евро.

Данъчната Хамбергер обяви във вторник пред съда, че във връзка с процеса е  проучила данни, предоставени от банката в Цюрих – 52 000 страници. Те са постъпили на 22 февруари т. г., но е било нужно време за обработката им. От тях ставало ясно, че данъчното задължение на Хьонес е 27,2 милиона евро.

Същата вечер Хьонес бе на стадиона в Мюнхен, за да подкрепи тима си, който завърши наравно - 1:1 с английския "Арсенал" в мач от Шампионската лига. Въпреки това баварците се класираха зачетвъртфинала след победа с 2:0 в Лондон преди две седмици.

Днес Хьонес се появи спокоен в съдебната зала, подкрепян от съпругата си Сузане. Изненадата дойде, когато единият от адвокатите му – Ханс Файген обяви: “Защитата приема назованата цифра (27,2 милиона – бел. авт.) като коректна, нямаме основание да я оспорваме.”

Ако не настъпят извънредни обстоятелства, очаква се присъдата да бъде обявена утре. Най-вероятно Ули Хьонес ще трябва да заплати данъчния си грях с години зад решетки. Немският закон допуска условна присъда, ако укритите данъци не надхвърлят 1 милион евро и те бъдат издължени заедно с лихвите върху тях за просроченато време. Хьонес няма проблем да се издължи, но укритите данъци са далеч над милион.