Съдът вече няколко месеца не се произнася по делото за несъстоятелността. Ние сме в безвремие, защото квесторите управляват нещо, което не е банка, а синдик не може да влезе. И в това безвремие никой не контролира какви сделки одобряват и извършват квесторите.

Така обясни шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова, защо управляващите искат спешни промени в закона и да вкарат синдици в КТБ. Пред БТВ тя се съгласи, че големият въпрос е дали тези квестори, назначени от БНБ, са си свършили работата. 

"На банковия надзор на БНБ нямам доверие, защото той се провали в казуса КТБ", каза тя. 

Стоянова даде пример, че при поставянето на банката под особен надзор добрите активи са били около 1,8-2 млрд. лв., а от последния отчет личи, че са намалели с 1 млрд. Това била причината да се потърсят пробойните в закона и да се попълни "дупката" - между отнемането на лиценза и обявяването в несъстоятелност (което още не се е случило, а делото се бави във ВАС, б.р.).

Стоянова припомни, че са забранени прихващанията в резултат на цесии при определени условия, но очевидно квесторите са допуснали такива прихващания. 

"Или квесторите са нарушили закона, или е намерен начин той да бъде заобиколен... Тяхното единствено задължение е да опазват имуществото на банката. След като е намаляло имуществото, логично е да кажа, че не го опазват", каза Стоянова.

Тя обясни, че е "очевидно, че нещо се случва", щом активите са намалели, а това намалява шансовете на всички кредитори, включително Фонда за гарантиране на влоговете и държавата, която му е дала пари, да се обезщетят.

Тя даде пример, че чрез прихващанията хора с възможности и добри адвокати могат да "прередят" фонда и другите вложители.

Относно цесиите тя каза, че временният синдик, за който настояват от ГЕРБ, би могъл да иска за такива сделки прекратяване и разваляне, а квесторите нямат тези прави. "Квесторите управляват нещо, което вече не е банка", поясни депутатката.

"Никой не е престанал да иска оставката на Искров. Аз лично всеки път го правя в ефир", отговори Стоянова на въпрос защо са спрели да настояват за напускането на шефа на БНБ.

Относно Нели Кордовска - предлагана за подуправител на БНБ, която си е спасила парите от банката, тя даде пример, че обяснението от БНБ е било: "Да, тя е имала влог, да - изтеглила го е, преди банката да бъде поставена под специален надзор, и го е изтеглила законно."

"Всички в ръководството на БНБ вероятно са знаели тези неща. Тя (Кордовска, б.р.) го е изтеглила законно, но е имала вътрешна информация, за да може да го изтегли дни или часове преди банката да бъде поставена под специален надзор", поясни Стоянова.

Тя предположи, че и други от ръководството на БНБ са знаели, но не са си изтеглили влоговете.