"Имахме среща с Петролната и газовата асоциация. Уточнихме няколко въпроса. Очевидно е, че незаконния внос и дистрибуция на горива се увеличава в последните месеци и трябва да бъдат предприети мерки"

Това заяви лидерът на БСП Михаил Миков пред журналисти в парламента, и веднага предложи нужните според социалистите мерки:

"На първо място, еднакво третиране на всички. Еднакво третиране означава еднакви изисквания към тези, които изпълняват високите изисквания за уреди, с които се измерват горивата, и към пристанищата - входове, от където влиза горивото в страната."

Той уточни, че са получили информация, включително и снимки, че в няколко пристанища, в които се разтоварва усилено напоследък, няма уреди.

"На второ място, трябва да се помисли как в агенция "Митници" да не се концентрират всички фукции - по писане на правилата, по контрол върху правилата, и по наказване. Очевидно е, че функцията по писане на правилата трябва да остане за парламента и Министерски съвет, респективно министерство на финансите" каза още Миков.

Той обясни, че БСП ще предложи и законодателни инициативи, и ще постави въпроса за дебат в парламента. Промените в закона трябвало да бъдат свързани с еднаквия контрол върху митническите и върху данъчните складове.

"Защото се оказва, че при едните има монтирани уреди, а при другите няма. Трябва да се въведат на всички места", добави той.

Миков отбеляза, че трябва много сериозно да се постави и въпросът за некачествените горива, които съсипват двигателите.

На въпрос кой трябва да осигури уредите, лидерът на столетницата отговори така:

"Пристанищата, през които се внасят горива, би трябвало да осигурят съответните уреди за измерване на количеството, и да се засили контрола върху тези пристанища, на които няма такива уреди."

Той отказа да даде точни данни за това какви количества гориво преминават неизмерени през пристанищата, като подчерта, че тепърва се запознават отблизо с конкретната информация, но ги определи като "огромни".

"Тази работа не става със санкции, тази работа става с еднакво прилагане на закона спрямо всички, тоест с еднаква правна рамка веднъж, и втори път - чрез органите на изпълнителната власт, най-вече Агенция "Митници"", обобщи Миков.