Спешни законодателни промени, които да задължат мобилните оператори да осигурят GSM покритие на цялата територия на страната ще инициира председателят на парламентарната комисия по транспорт Гроздан Караджов. По негова инициатива екипът на заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов ще трябва да изработи промяна на Закона за електронните съобщения, която да задължи телекомите да инвестират достатъчно средства, за да се осигури 2G покритие на цялата територия на страната.

Инициативата на Караджов е заради драмата, която мартенските снеговалежи предизвикаха в Родопите и кърджалийско. Веднага след като падна снегът, мобилните оператори замлъкнаха в продължение на дни в много области, засегнати от бедствието. Председателят на транспортната комисия обаче е убеден, че вината затова не е само на природната стихия, а и на слабата мрежа на мобилните оператори в слабо населените региони.

Според най-актуалните данни за покритието на GSM операторите нещата в родината изглеждат съвсем цветущи. По-долу е таблицата на осигуреността с връзка по население и територия на страната от годишния доклад на Комисията за регулиране на съобщенията за 2013 г. Според тях и трите мобилни оператора у нас имат връзка на над 99 процента от територията на страната.

 

В същото време потребителите често се оказват без мобилна връзка, когато са на път и мнозина експерти са на мнение, че обявяваното от операторите покритие няма особена връзка с действителността. 

"Истината е далеч от подобни декларативни картинки на благоденствие. На много места в страната, и то на голям процент от територията, мобилните връзки са изключително проблемни и наличието на една чертичка на дисплея изобщо не означава, че може да бъде осъществено успешно повикване. Явно Комисията за регулиране на съобщенията не осъществява ефективен контрол по замерванията на покритието", категорични са специалисти от телеком бранша.

На последното заседание на парламентарната комисия по транспорт председателят ѝ Гроздан Караджов остро смъмри мобилните оператори.

"Преди няколко дни пътувахме от Сърница за Велинград и за 20-километрово разстояние се оказа, че нито един от трите оператори няма покритие. В XXI век това  е напълно недопустимо", каза народният представител.

След това Караджов обвини телекомите, че са имали твърде дълъг период на "сладък живот" и че сега е необходимо да инвестират не само за "апетитните хапки", от които бързо ще си върнат парите, но и там където това не им е чак толкова изгодно.

"Става дума за хората, не за нас. Те вече не могат да търпят и има масово недоволство", добави шефът на транспортната комисия.

Телеком специалисти, до които Клуб Z се допита, твърдят, че осигуряването на 100-процентово покритие на територията на страната не е чак толкова сложна задача. За целта обаче било необходимо първо да се изяснят всички региони, в които мобилните телефони замлъкват и след това да се направи схема за необходимите инвестиции.

Не е задължително и трите мобилни оператора да изграждат GSM мрежи в слабонаселените региони. Възможно е да инвестицията да бъде поделена между тях и да се ползва чрез вътрешен роуминг, коментираха експерти. 

Според тях е въпрос на организация и преговори кой оператор в кои от зоните без покритие да инвестира и как да се разпределят вложенията между "Мтел", "Теленор" и "Виваком". Всъщност подобен проект няма да бъде някакъв прецедент. Трите оператора заедно инвестираха в осигуряването на мобилно покритие в разширението на столичното метро.