Не са извършвани никакви разпоредителни действия с имущество на Корпоративна търговска банка от квесторите, нито са осъществявани цесии след отнемането на лиценза. Това заявяват квесторите на КТБ в изявление до медиите. То е направено "във връзка с многобройните изявления в публичното пространство за действията на квесторите на КТБ, касаещи опазването и управлението на имуществото на банката".

Не са разглеждани цесии на вземания срещу банката, постъпили в деловодството на банката след 6 ноември 2014 г. (деня на отнемане на банковата лицензия), категорични са квесторите Елена Костадинчева и Станислав Лютов. Те заявяват, че не са извършвани погашения на кредити чрез прихващания, постъпили в деловодството на банката след законодателните изменения на чл.59 от Закона за банковата несъстоятелност.

Обръщаме внимание, че квесторите на "Корпоративна търговска банка" АД не могат да извършват действия на разпореждане с имуществото на банката поради наложените по искане на БНБ предварителни обезпечителни мерки, а именно - общ запор и възбрана върху цялото имущество на банката съгласно определение по делото за откриване на производство по несъстоятелност, пишат квесторите.

Те уточняват, че не могат да извършват разпоредителни действия с имуществото на банката и поради изрична законова забрана за такива действия, а именно: от датата на решението за отнемане на лицензията за извършване на банкова дейност на основание чл.36, ал.2 от Закона за кредитните институции не могат да се извършват разпоредителни сделки и действия с имущество на банката, с изключение на извършването на обичайни разноски, насочени към неговото запазване и управление.

По-рано днес шефката на парламентарната комисия по бюджет Менда Стоянова обяви пред бТВ, че квесторите на КТБ са допуснали чрез прихващания са позволили половината от добрите активи или около 1 милиард лева да изчезнат.