Появата на Волен Сидеров в следствието не можеше да остане незабелязана. Той се появи, придружен от вярната си депутатска кохорта. Готови както винаги до смърт да защитават лидера (а може би е по-правилно Лидера?).

Режисирано съвсем като в омразните на Сидеров турски сериали. Там аха да арестуват бащата и цялото семейство се струпва да го защитава. Поведението на воленовите депутати доста напомня и действията на задружна ромска фамилия - разболее ли се някой член, всички членове на клана пристигат в болницата да бият доктора. Това са само по-невинните асоциации, които ми хрумват, когато видя командата на "Атака". По-мрачните са с исторически корени.

Воленовата изява в следствието всъщност протече по неговия сценарий. Зрелищна поява, дълга реч, жертва на обвинение в хулиганство и лека телесна повреда.

Сидеров повтори стари тези - всичко е скалъпено, раздувка, полицаите лъжат, как може той - скромният депутат, да удари някой 120-130 килограмов като е "70 кг с дрехите" и т. н. Медиите, прокуратурата и вероятно световната конспирация стоят зад всичко това.

Нищо изненадващо. По-интересният въпрос е ще успее ли атакистът, известен с екстремното си поведение във въздуха, в брюкселски кръчми и на други знайни, и незнайни места, да обърне нещата в своя полза. Сидеров, освен склонност към международен лукс, има доказан политически нюх и способност да възкръсва от мъртвите.

Помним, че социолозите няколко пъти вещаят парламентарната смърт на "Атака", но партията все оцелява като се активизира предизборно. Последно това се случи миналата година, когато партията "се радваше" на около 1,5% подкрепа. Сидеров обаче яхна протестната вълна, разгроми монополите и се завърна в парламента даже в още по-удобна роля - на "златния пръст" (Толкова златен, че без него управляващите нищо не смеят да направят, добър пример са днешните отлагани гласувания на законопроекти). 

Напоследък Волен дърпа и струната на русофилството с пълна сила. Няма друг такъв върл поддръжник на Русия и Путин у нас, нишата е свободна и атакистът бърза да я овладее. По думите му ставащото в Украйна е постановка, нагласено, там върлуват терористи, джихадисти и т.н. опасни елементи.

Въпрос на време е да разберем доколко новата му роля на човек, който е обвинен в хулиганство и побойничество, ще се върже с русофилския му плам. И доколко Сидеров ще успее убедително отново да се изкара невинна жертва на нечий заговор. Задачата изглежда трудна, но изненади дебнат отвсякъде.

В нареждането на картите сега главната роля е на разследващите органи и сроковете, които те ще си изберат, за да действат или бездействат по случая . (Прокуратурата вероятно ще се въздържи от риалити в стил "Костинбродска афера" и медийно броене на бюлетини от висши прокурори. Макар че щеше добре да им се получи - възстановка на самолетен екшън е къде-къде по-зрелищна...).

Факт е, че нещата се движат с променлива скорост. Сидеров си даде имунитета на 22 януари, а беше призован в следствието два месеца по-късно. Сега остава да проследим колко бързо и дали обвинението ще стигне до съдебната зала.

И как сметките за парламентарен кворум ще повлияят на случая. БСП и ДПС изглеждат все по-изморени от Сидеров, но не могат да го игнорират. С приближаването на евроизборите обаче съдружието ще прави все по-лошо впечатление. Не е изключено обаче заигравките с правораздавателните органи да пооправят позападналия имидж на Сидеров. Публиката реагира често парадоксално в такива ситуации.

Дали си отива волният ездач на самолети и страшилище за всички стюардеси по света? Не е съвсем сигурно.