ВЕСЕЛИН ЖЕЛЕВ

БРЮКСЕЛ—Европейският съюз подготвя втори пакет от по-строги санкции срещу Русия и се готви да подпише споразумение за по-тесни политически връзки с Украйна през другата седмица, съобщиха световните агенции, позовавайки се на изявление на германската канцлерка Ангела Меркел и полския премиер Доналд Туск във Варшава.

По-рано днес седемте водещи индустриални демокрации, т.нар. група Г-7 предупредиха Русия да спре анексията на Крим, или са се подготви за техни колективни и индивидуални ответни мерки.

Външните министри на 28-те ще разглеждат в понеделник в Брюксел замразяване на активи и визови забрани за руски представители, отговорни за нарушаването на суверенитета и териториалната цялост на Украйна, казаха европейски дипломати запознати с черновата на заключенията от срещата.

Според тях планираните ограничения засега не включват руския президент Владимир Путин и неговия външен министър Сергей Лавров, очевидно с намерението да оставят действащ канал за общуване.

Първият кръг европейски санкции включваше спиране на преговорите за визова либерализация и за ново споразумение за сътрудничество между ЕС и Русия и замразяване на подгоговката на европейските държави от Г-8 (Г-7 плюс Русия) за следващате редовна среща на групата, на която Путин трябваше да е домакин през юни в руския черноморски курорт Сочи.

Украйна е в дневния ред на среща на върха на ЕС следващия четвъртък и петък в Брюксел. На нея лидерите искат да подпишат политическата част от споразумение за асоцииране и свободна търговия с Украйна, от което бившият й президент Виктор Янукович се отказа преди четири месеца под руски натиск, поставяйки началото на сегашната криза.

На предишната си среща на 6 март държавните и правителствените ръководители от ЕС решиха, че търговската част от споразумението трябва да остане за след предсрочните президентски избори в Украйна, насрочени за 25 май.

"Ние, лидерите на Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Обединеното кралсто, Съединените щати, председателят на Европейския съвет и председателят на Европейската комисия, призоваваме Руската федерация да спре всички усилия да промени статута на Крим в противоречие с украинския закон и в нарушение на межденародното право“, каза в изявление Г7.

"Призоваваме Руската федерация веднага да спре всички действия, подкрепящи референдума на територията на Крим, засягащи неговия статут в пряко нарушение на конституцията на Украйна“, се казва още в документа. „Такъв референдум няма да има никакви правни последици“.

В изявлението се посочва, че присъствието на руски войски в Крим подкопава и моралните основи на допитването и че държавите от Г7 няма да го признаят. 

"Анексирането на Крим може да има тежки последствия за правния ред, който защитава целостта и суверенитета на всички държави," заявяват още  Г7. "Ако Руската федерация предприеме такава стъпка, ние ще предприемем по-нататъшни действия, индивидуално и колективно“.

По-рано днес в пленарен дебат в Страсбург Европейският парламент демонстрира рядко виждано единство, осъждайки руската намеса в Украйна и кримския референдум. Депутатите призоваха Комсията и държавите-членки да затегнат санкциите срещу Русия и да изоставят рутинния тон в отношенията с нея.

"Това, което стана в Крим, беше непредизвикано и неприемливо нарушение на украинския суверенитет и териториална цялост“, заяви по време на дебата председателят на Европейската комисия Жозе Барозу. 

Той обяви, че другата седмица Комисията ще предложи макрофинансова помощ за Украйна в размер на 1 милиард евро от бюджеда на ЕС. Те се прибавят съм близо 500 милиона евро от намалени и премахнати мита върху вноса от Украйна, който Брюксел предложи вчера.