Холандецът Марк Верстапен стана най-младият пилот в историята на Формула 1. На 17 години и 166 дни той стартира в Гран При на Австралия в Мелбърн - първото състезание за сезона.

Синът на бившия пилот и холандска легенда Йос Верстапен отпадна в 32-ата обиколка заради проблем с двигателя. Неговият съотборник Карлос Сайнц-младши, също дебютант в надпреварата и син на величие в автомобилния спорт, завърши на девето място. 

Досега най-млад пилот във формулата беше испанецът Хайме Алгерсуари, който на първия си старт бе с почти две години по-възрастен от Верстапен. 

А световният шампион Люис Хамилтън триумфира на "Албърт Парк" без нито за миг да допусне разколебаване на лидерската си позиция, спечелена на квалификацията.

Британецът финишира пред съотборника си Нико Розберг за поредната двойна победа на "Мерцедес". Трети завърши новакът във "Ферари" Себастиан Фетел. Това е 34-та победа в кариерата на британеца и първа в Мелбърн от 2008 г. насам, когато той претендираше за първа титла във Ф1 с отбора на "Макларън". 

Още на старта се видя, че "Мерцедес" и този сезон са много пред останалите, поне в началото на маратона. Очертава се битката за третото място при пилотите да се води между пилотите на "Уилямс" и "Ферари". Фетел изпревари Фелипе Маса минимално, а на пета и шеста позиция се наредиха Фелипе Насър ("Заубер") и Даниел Рикиардо ("Ред Бул"). Финалната линия пресекоха още само пет болида - тези на Нико Хюлкенберг, Маркус Ериксон, Карлос Сайнц-младши, Серхио Перес и Дженсън Бътън.

Това е и най-запомнящото се от днешния старт - многото отпаднали. Повечето за повреди, което говори и за ниско ниво на готовност в началото на сезона. Имаше обаче и сблъсъци. Състезанието бе изгледано от куп знаменитости, сред които актьорът и бивш губернатор на Калифорния Арнолд Шварценегер, който поздрави първите трима на награждаването.