В момента нивото на язовир "Искър" е 10 см под преливниците, в същото състояние е и водното огледало на ВЕЦ "Пасарел", съобщи инж. Василий Маринковски, заместник-директор на Югозападното държавно предприятие.

"Aварийно и спешно почистваме коритото на река Искър. То трябва да бъде направено по най-бързия начин, за да могат да бъдат изпускани води и да не възникне аварийна ситуация", уточни инж. Василий Маринковски.

Той подчерта, че не може да се каже, че състоянието на коритото е лошо. По думите му се върши всичко, което е преценено като необходимост от предприятието, и от Столична община. 

„На 13 март оперативният щаб е обходил цялото трасе. По време на първия оглед като опасност са определени между 600-800 дървета. Сега когато обикаляме подробно по маршрута, те наистина са малко повече”, заяви зам.-директорът на предприятието. Той подчерта, че е необходимо почистването да бъде свършено по най-бързия начин, защото става въпрос за голям брой жители в района, голяма инфраструктура и сериозни проблеми.

„Задачата ни е поставена за 3 дни. Надявам се до края на деня да свършим огромната част от дейността и до утрешния ден да останат съвсем малко участъци, които трябва да бъдат почистени”, допълни инж. Маринковски.