Природата се оказа по-силна от премиера. След като сутринта в Пловдив Бойко Борисов обеща "до следобед" запушения от свлачище път Асеновград-Смолян да бъде отворен, строителното министерство охлади ентусиазма му със съобщение, че пътят ще остане затворен поне 48 часа.

Но добрата новина е, че министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова "лично" е поела координацията по разчистване на огромното свлачище, което се активира през нощта и над пътя в района на Юговския хан паднаха над 4000 тона скали.

"Проблемът с разчистването идва от там, че скалните късове са много големи  и е трудното извозването им. В момента правим анализ каква част от тях ще бъдат взривени", вещо обяснява министър Павлова. Тя добавя, че в помощ ще бъде включена специализирана техника, която работи на автомагистрала „Марица“.

Павлова уточни, че е сформиран екип от професионалисти и алпинисти, които със специални хидравлични възглавници и крикове утре ще се качат и под сериозен контрол, ще започнат обрушаване на скалните парчета.

„До тогава не можем да предприемем  нищо. След като се обрушат огромните и опасни скални парчета ще взривим опасните камъни долу, за да намалим обема на скалната маса. Това ще продължи минимум 48 часа, защото работата е изключително рискова. Две от големите фирми в региона също ще предоставят специализирана техника, като ще се работи от двете страни на свлачището.

Но само една Павлова не е достатъчна.

Шефът на Агенция пътна инфраструктура инж. Лазар Лазаров също пътува на място, за да координира и ръководи акцията, съобщава регионалното министерство.