Над 300 от случителите на видинския завод за гуми "Видахим" ще бъдат освободени от утре. Така те ще се влеят в армията от 4000 души, които са вече регистрирани в Бюрото по труда в най-северозападния ни областен град. И без тях Видин е национален шампион по висока безработица и попада в най-слаборазвития регион на Европейския съюз.

Съобщението за масовите съкращения идва след многократните декларации на управляващите партии да обърнат специално внимание на този регион, чието икономическо развитие е заложено като приоритет в правителствената програма. Записано бе, че ще се прави специална агенция за Северозапада, че ще има стимули за разкриване на нови работни места и т. н.

Заради новината за предстоящите съкращения във Видин, която днес бе съобщена първо от Нова тв, енергийният министър Теменужка Петкова даде спешни обяснения по казуса на извънредна пресконференция.

На нея тя обясни, че една от промените в Закона за енергетиката е изваждането от енергийния микс на топлоелектрическите и заводски централи, които не произвеждат по високо ефективен и комбиниран начин.

А случаят на "Видахим" бил точно такъв. Според Петкова още от 2002 година НЕК изкупува по преференциални цени, произведената от предприятието за гуми електроенергия. Само за периода от 2011 г. до 2013 г. общите приходи на "Видахим" са възлизали на 170 млн. лв., като 141 млн. лв. от тях са от изкупената от НЕК електроенергия. 

Цената, по която НЕК в момента изкупува ток от видинското предприятие е 140 лв/мегаватчас без ДДС, а я продава на регулирания пазар за 125 лв./мегаватчас. Така държавната компания губела по 15 лв. от всеки мегаватчас, произведен от частната фирма.

„Производството на електроенергия, трябва да е само съпътстваща, а не основна дейност за едно предприятие“, категорична бе Петкова.

По нейните думи промените в закона са правилният път за справяне с дефицита в енергийната система.

„Не можем да допуснем българската енергетика да генерира повече дефицити“, подчерта още тя.

Промените в Закона за енергетиката предвиждат НЕК да изкупува само произведената по високоефективен начин и то само до определената от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) квота. Останалото количество може да се продава на свободния пазар. 

Според Теменужка Петкова само за 2014 г. българската енергетика е загубила 231 млн. лв. заради ангажимента на Националната електрическа компания за задължително изкупуване на електроенергия от топлоелектрически и заводски централи енергия. Тя припомни, че основна цел на влезлите в сила законодателни промени е свиване на дефицита в НЕК.