Комисията за защита на конкуренцията глоби с точно 137 887,44 лв. собственика на интернет магазина eMag.bg - "Данте Интернешънъл" за нелоялна конкуренция, съобщи ведомството.

Санкцията е наложина във връзка с провеждането на рекламна кампания под надслов "Спечели екскурзия до Канарите", проведена в периода 28 юли - 17 август 2014 г. Срещу покупка от сайта на стойност поне 100 лв. потребителите са можели да участват в томбола, с награда 6-дневна почивка за двама на остров Тенерифе.

Таван на наградите

Проверка на комисията е уставовила, че стойността на наградата е 6934,26 лв., което надвишава максимално допустимия размер на т.нар. награди - 15 пъти минималната работна заплата (б.р. общо 5400 лв.)

Вследствие на подобно поведение се увреждат интересите на конкурентите, поради което тези способи за привличане на клиенти са недопустими и се санкционират по Закона за защита на конкуренцията, припомнят от ведомството. Размерът на санкцията е определен като 1% от приходите на дружеството за 2013 г.

Лъжлив сигнал

КЗК започна производството срещу eMag.bg през септември м.г., след като беше сезирана от Комисията за защита на потребителите. "Клиент" на магазина се оплакал, че си купил бургия за 3 лв., за да участва в томболата твърдейки, че никъде на сайта не било указано, че е необходимо да направи покупка на стойност поне 100 лева.

При проверката КЗК е установила, че такъв продукт изобщо не се е продавал на сайта.