След Катар Росен Плевнелиев рязко ще смени посоката и отива на посещение във Великобритания. Официалната визита на държавния глава в Обединеното кралство ще е  между 17 - 19 март 2014 г., съобщиха от посолството на Великобритания у нас. Плевнелиев ще бъде приет от Нейно Кралско Величество Елизабет Втора. Негово Кралско Височество принц Едуард ще приветства президента в Бъкингамския дворец преди срещата с кралицата.

Президентът Плевнелиев ще бъде придружен от бизнес делегация, чиито представители ще участват на бизнес форум, организиран от британския правителствен отдел по търговия и инвестиции. Те ще бъдат гости и на прием с водещи представители на лондонския финансов сектор. Домакин на приема ще бъде сър Дейвид Уутън, бивш Лорд Меър на Лондон (Лорд Меър на Лондон представлява и отговаря за лондонското Сити). 

На 18 март британският външен министър Уилям Хейг ще бъде домакин на прием за изтъкнати българи във Великобритания и британски граждани, свързани с България. Списъкът с гости включва и майката на Пламен Петков, който наскоро беше посмъртно награден с Орден за храброст от кралица Елизабет Втора.

На следващия ден президентът ще говори в Кралския институт за международни отношения „Чатъм Хаус” . Темата е процесът на европейска и евро-атлантическа интеграция в Югоизточна Европа.

В програмата са предвидени срещи със заместник министър-председателя Ник Клег, външния министър Уилям Хейг, говорителя на парламента Джон Беркоу, министри и висши служители от британското Министерството за бизнес и иновации и британското външно министерство.

 “Посещението на българския президент Росен Плевнелиев във Великобритания показва важността на взаимоотношенията между нашите две държави, народи и нарастващите търговски връзки. Визитата е великолепна възможност да продължим да развиваме тези отношения”, коментира посланикът на Великобритания Джонатън Алън.