50-60 милиона лева, може би и повече, но никой не знае точно колко. Това е залогът в последните скандали около търга за охрана и превоз на ценни пратки на "Български пощи".

От няколко седмици в държавното предприятие текат подмолни интриги около тази обществена поръчка. Бивши служители, синдикалисти и най-голямата браншова организация на охранителните фирми са категорични, че тя е нагласена и е с предизвестен победител. За това в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) бяха подадени жалби, а самото държавно предприятие спря конкурса за избор на охранител.

Все повече обаче казусът заприличва на спор между досегашния охранител на пощите и фирма, за която досегашните  са решили, че ще им е основен конкурент.

Предисторията

През 2011 г. е сключен договор за охрана на ценни пратки между пощите и охранителната компания "Асо Пирели". Контрактът е 4-годишен за 56 милиона лева и изтича на 1 април т. г.  Пощите наскоро обявиха нова процедура, но след като в КЗК бяха подадени жалби срещу обявената процедура, на 6 март т. г. държавната компания спря конкурса. А времето изтича. Възможно ли е пощите да останат без охрана?

Наскоро пред Клуб Z министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски обясни, че сегашната обществена поръчка за охрана на пощите е много по-прозрачна от предишната, спечелена от "Асо Пирели", тъй като предишната процедура е минавала одобрение пред ДАНС, което е съкратило възможностите за конкуренция при избора.

Заподозреният печеливш е "ВИП Секюрити".

"От конкурентната ни компания "ВИП Секюрити" вече се държат все едно, че те вече са спечелили конкурса "Охрана на имуществото за транспортиране на ценни пратки и пощенски товари на "Български пощи" ЕАД". От миналата седмица техни хора обикалят пощенските клонове в цялата страна и увещават нашите служители да преминат на работа при тях", заяви пред Клуб Z управителят на ASP, както в момента се нарича "Асо Пирели" Петър Миланов.

Според него спряната обществена поръчка от пощите ще бъде прекратена окончателно и ще се премине към пряко договаряне по условията на чл. 103 по ЗОП, допускащ изключения при непредвидени обстоятелства, каквото е изтичането на стария договор.

"Досега уговаряха служителите ни устно, но днес на наш служител от пощенски клон №72 в София е била дадена бележка с необходимите документи, за да се прехвърли на работа към "ВИП Секюрити", обясни още шефът на ASP.

 

 

Според Миланов преди обявяването на обществената поръчка на пощите ДАНС отново са дали становище, че в конкурса трябва да се допускат единствено компании с достъп до класифицирана информация, а писмото е било заведено в секретното деловодство на "Български пощи". Пак според него в момента ДАНС и прокуратурата разследват обществената поръчка на държавната фирма. 

Клуб Z потърси за коментар пиар агенцията на обвиняваната в удари под кръста компания "ВИП Секюрити". Изпратихме им и следните въпроси:

- Вярно ли е, че от "ВИП Секюрити" обикалят пощенските клонове и канят на работа служителите на сегашната охранителна фирма ASP да преминат на работа при тях от 1 април? Това го заяви пред нашата медия Петър Миланов, управител на ASP.

- От ASP твърдят, че конкурсът е нагласен в изгода на "ВИП Секюрити". Как ще го коментирате? Защо са избрали да атакуват точно тази компания?

- За нелоялна конкуренция ли става дума и ще предприемете ли някакви последващи действия срещу ASP?
 

И получихме следния отговор:

"Твърдението е смехотворно. Не виждаме смисъл дори да се обсъжда, защото категорични лъжи не се опровергават. Но ще се възползваме да дадем малко факти: със своите близо 4000 служители и близо 600 автомобила ВИП Секюрити се утвърди като един от най-големите работодатели в бранша. С коректното отношение и условия за труд Компанията се е доказала като един от най-желаните работодатели в сектора, с над 40 офиса в цялата страна. При нас (в цялата страна) ежедневно кандидатстват за работа средно около 100 човека, които минават нужните проверки за това дали покриват нашите изисквания, а също и дали отговарят на законовите, които са специфични за работа в охранителния бранш, като само за последните шест месеца сме назначили 991 нови служители. Нямаме практика да молим и каним някой на работа при нас. Процесът категорично е обратен - идват хора, търсещи по-добри условия за труд, които споделят, че цитираният от Вас наш конкурент е в процедура по несъстоятелност и те търсят по-голяма сигурност", обявиха от охранителната компания.

Освен това от "ВИП Секюрити" добавиха:

"Очевидно е, че някой “го убива обувката” и се опитва да запази територия по неконкурентен начин, а именно с подобни опити за нелоялни атаки в медиите. Нямаме практика да коментираме участие в конкурсни процедури, които са в процес на обжалване пред съответните институции, и практически не са стартирали. Въпреки това буди недоумение факта за тези твърдения при наличието на открита публична процедура и преди тя формално да е стартирала заради постъпила жалба от асоциация, в която Миланов е в управителния съвет. Явно, който и да спечели, освен въпросната фирма, те ще твърдят, че има нещо нагласено."

От "ВИП Секюрити" добавиха още, че след публикацията на Клуб Z ще се запознаят детайлно с  "с всички некоректни спрямо нас заявления от страна на въпросния господин" и ще дадат мандат на юристите си да реагират в рамките на закона.

"Не сме в процедура по несъстоятелност. Работим нормално и дружеството ни няма задължения към когото и да било", коментира шефът на ASP по повод твърденията на конкурентите от "ВИП Секюрити". Според него компанията му разполагала с достатъчно доказателства за действията на "ВИП" спрямо техните служители и можела спокойно да доведе в съда голям брой свидетели за действията на конкурентната компания.

Междувременно от "Български пощи" обясниха, че изчакват решение от страна на Комисията за защита на конкуренцията  по обявената обществена поръчка. От ведомството обаче не уточниха дали ще бъде пусната нова поръчка при форсмажорни обстоятелства, предвид изтичането на действащия в момента договор за охрана в края на месеца.