Партиите си харесват голяма част от имената от т.нар. гражданска квота за новата Централна избирателна комисия (ЦИК) и ще ги предложат официално за нейни членове.

Както Клуб Z писа, в сряда неправителствените организации предложиха 16 номинации за попълване на състава на новата професионална изборна администрация, която трябва да проведе изборите за Европейски парламент през май. Новата ЦИК ще има 19 члена като ръководството й - председателят, двамата му заместници и секретарят, се номинират само от парламентарно представените партии. За останалите 15 души, редови членове, предложения могат да дават както НПО-тата, така и двете партии, които имат евродепутати, но не и национални – НДСВ и наследникът на Синята коалиция – Реформаторският блок.

Предложенията на гражданите де факто нямат „правна сила”. Т.е. за парламента не произтича задължение да ги одобри и на свой ред номинира за новия състав на ЦИК. Де юре обаче се оказа, че голяма част от имената, които гражданите дадоха в сряда, партиите в НС са решили да вземат на въоражение.

Днес парламентарната комисия за взаимодействие с гражданите изслуша всички номинирани.

БСП

БСП имат право на шест предложения за състава на ЦИК. Стана ясно, че професорът по конституционно право Емилия Друмева, която председателства обществения съвет към комисията в НС по изготвянето на новите изборни правила, е отказала председателското място. 

Като фаворит на Столетницата сега, дори и за шеф на ЦИК, се сочи Ивилина Алексиева. Тя бе издигната от редица организации, сред които и Институтът за модерна политика на бившия депутат от НДСВ Борислав Цеков.

Алексиева има дълъг стаж в правенето на избори и изборни закони. Като юрист тя е била експерт към парламентарната комисия по гражданско общество в мандата на НДСВ. В този на Тройната коалиция е член на ЦИК. Тя е един от авторите на първите изборни правила. Понастоящем е председател и на Обществения съвет към гражданската комисия в НС. Участва активно и в изготвянето на новия Изборен кодекс. В мандата на Тройната коалиция за няколко месеца бе и шеф на пресцентъра на министерството на извънредните ситуации, начело на което бе Емел Етем от ДПС. Преди това бе съветник на Етем.

На журналистически въпрос към Алексиева как ще коментира фактът, че името й се спряга като кандидатурата на левицата за председател на изборната комисия, тя заяви:

„Онова, което наистина не разбирам и мога да твърдя, е, че аз не съм говорила, преговаряла или лобирала за своята кандидатура, но оценявам високо това, което излезе в медиите, че моята кандидатура е била обсъждана. Това означава, че народните представители по някакъв начин са оценили високо моите качества”.

Очаква се БСП да подкрепи още една гражданска номинация – тази на Камелия Нейкова, която също участва в изготвянето на новия ИК, като експерт. Нейкова е и бивш заместник-министър на военното министерство в мандата на Тройната коалиция. Тя е и в управителния съвет на движението на бившия си шеф Николай Цонев (министър на отбраната от 2008 до 2009 г.) – „Нова алтернатива”.

Сред възможните номинации на червените е и още един гражданин, участвал в работата на комисията на зам.-председателката на парламента Мая Манолова по изготвянето на ИК – Стоил Стоилов. Стоилов участва и в гражданския борд към Министерския съвет за подготовка и организация на изборите за 42-то НС. Бил е консултант към ОССЕ, ЕК и ООН.

Очаква се за състава на новата ЦИК левицата да предложи и Румяна Сидерова, която досега бе в състава на Комисията.

ГЕРБ

Номинациите, които ГЕРБ може да направи, пък са седем на брой. От партията на Бойко Борисов вече обявиха официално, че ще подкрепят кандидатурата на социолога Цветозар Томов, предложен от 12 авторитетни НПО.

Очаква се обаче да си „присвоят” още една от номинациите на същите граждански организации – тази на политолога Димитър Димитров – също експерт в изборната област.

С адмирациите на бившите управляващи се ползва и Цветана Сурлекова, бивш съдия във Върховния административен съд. Зад кандидатурата й стоят отново12-те НПО. Тя има близо 42 г. трудов стаж като магистрат.

ДПС и Атака

ДПС и „Атака” пък разполагат с по две места в ЦИК. Очаква се за едното от тях Движението да издигне досегашния член на Комисията – Севинч Солакова. Атакистите пък обмислят възможността да подкрепят друга от гражданските кандидатури – тази на Ангел Ангелов, адвокат и бивш одитор в Сметната палата, както и досегашният си представител в ЦИК Мария Мусорлиева.

НДСВ и РБ

С по една номинация разполагат НДСВ и Реформаторският блок. Бившата царска партия предлага друг сегашен член на ЦИК – Иванка Грозева. Кого ще номинират десните все още не е ясно.

Крайният срок, в който парламентарните партии трябва да обявят номинациите си е в четвъртък.

Иначе на днешното изслушване в парламента номинираните представяха с по няколко думи визията си за работата на новата ЦИК. Кандидатите говориха за подготовката на членовете на секционните комисии, която до момента била много лоша и водела до допускането на масови грешки при преброяването и попълването на протоколите. Отбелязаха нуждата от медийна прозрачност и пр.