Знаете ли какво не можете да направите днес? Можете да направите безброй много неща, но не можете да си купите билет за „Лудогорец“–„Валенсия“, защото вече са разграбени. Но все пак остава вариантът да гледате отбора по телевизията – определено си заслужава.

Националният стадион „Васил Левски“ за последно се напълни за евроквалификацията България – Англия  през септември 2011 г. (0:3), но феновете дойдоха на стадиона главно за да гледат звездите в отбора на гостите, а не толкова „лъвовете“, които и без това бяха отдавна загубили шансове за класиране. Сега нещата не стоят така. Тези над 40 хил. зрители ще дойдат на стадиона, за да гледат играчите в зелено, без да ги интересува дали те ще загубят или ще спечелят.

А те вече спечелиха предостатъчно. Победи, точки за ранглистата, милиони евро, суперлативи във всички световни медии, престиж. И най-важното – публиката. Повечето от запалянковците, които днес ще бъдат на трибуните, не са били родени, когато за последно националният стадион е бил пълен до краен предел за мач на клубен отбор. А този клубен отбор, за който ще викат тази вечер, е най-силният, който България е имала от много, много време насам. По-силен дори от последния голям тим на „Левски“, който неотдавна игра на четвъртфинал в Лига Европа (тогава Купата на УЕФА) и само няколко месеца след това в групите на Шампионската лига.

Впрочем именно групите на най-престижния клубен турнир са целта пред „Лудогорец“, а не да отстрани „Валенсия“. За да постигнат това, „орлите“ трябва да преборят конкуренцията в „А“ група и да направят хеттрик от титли, образно казано. Първенството е приоритет номер едно за разградчани.  „Валенсия“ е просто бонус след драматичния (напълно заслужен при това) успех над „Лацио“ в миналия кръг. „Валенсия“ е и твърде висока летва за „Лудогорец“, като дори жребият не помогна – българите са домакини в първия мач, а това доста често оказва негативно влияние. Справка – шампионите първо гостуваха, а след това приеха „Лацио“ у дома, след като вече си бяха оплели кошницата в Рим (победа с 1:0).

Освен това „Валенсия“ крета в средата на класирането в Примера дивизион, отпадна и за Купата на краля, така че Лига Европа се явява спасител на сезона и „прилепите“ няма да подценят „орлите“, особено след като вече целият свят видя какво се случи с „Лацио“.

Самият факт, че отборът от 30-хилядния Разград стигна до осминафинал в Европа е сериозен успех, при това неочакван. „Лудогорец“ е един от няколкото отбора в Лига Европа, които все още нямат загуба и има една от най-здравите защити в надпреварата. Роман Безяк е втори при голмайсторите… Но всичко това няма значение. Това е просто статистика, а по-важното е, че „Лудогорец“ радва цяла България вече половин година. И ще продължи да я радва още дълго време, освен ако не настъпи нещо като края на света.

А що се отнася до мача днес, „Лудогорец“ вече спечели - всеки един от тези 42 хил. души, пред които ще излязат играчите в зелено; милионите пред телевизионните екрани, които ще подкрепят просто един български отбор, без да го оцветяват в синьо или червено. И най-вече – „Лудогорец” спечели неутралния футболен запалянко с добрите си игри, с посланията си на и извън терена, с правилната си политика. От която, между другото, родните ни клубове могат само да се учат.

Иначе мачът „Лудогорец“ – „Валенсия“ от осминафиналите в Лига Европа е днес от 20,00 ч на националния стадион „Васил Левски“.