Какво се случва във Виваком? Мистерията не само, че не се изяснява, но и се задълбочава все повече. Късно снощи мистериозна компания публикува платено съобщение до БТА и БГНЕС, че е новият мажоритарен собственик на БТК.

"Групата Ел Ай Си 33 (LIC33), обединяваща инвеститори от ЕС, специализирани по операции на нововъзникващите пазари и изпаднали в затруднено положение, придобива марожитарния дял във "Виваком" и други водещи компании в България", се казва в съобщението.

В документа не се посочват имената на другите фирми.

"Не знаем какво се случва. Нямаме и най-бегла представа коя е фирмата, която е разпространила съобщението", заявиха за Клуб Z от пресслужбата на "Виваком".

В телекома не били уведомени, че се готви продажба на мажоритарния дял.

Свързахме се и с двама независими телеком експерти. Те пожелаха да запазят анонимност, но подчертаха, че обявената сделка едва ли е истинска.

"Цветан Василев се опитва да спаси активи и е принуден да действа бързо, заради приетите вчера от парламента промени в Закона за банковата несъстоятелност", единодушни на двамата специалисти.

В съобщението на LIC33 се посочва още, че предишният собственик окончателно е продал активите срещу ангажимента на инвеститора да рефинансира всички дългове към различни банки. Първоначалната оценка на консолидираните задължения, които ще се рефинансират, била 900 милиона евро.

Делът на Цветан Василев във "Виваком" е малко над 43%. Инвестиционното звено на руската ВТБ държи 33%, а останалите акции са разпределени между кредиторите на компанията.