На закрито заседание в сряда Софийският апелативен съд е решил да промени мярката за неотклонение на Октай Енимехмедов в домашен арест. Така 14 месеца след като стреля по Ахмед Доган, осъденият на 3 години и 6 месеца затвор 25-годишен мъж се прибира вкъщи. 

Само преди две седмици Енимехмедов бе осъден на първа инстанция от Софийския градски съд (СГС) за непристойни действия, нарушаващи обществения ред и извършени с изключителна дързост. 

СГС не призна Енимехмедов за виновен по обвинението в опит за убийство. Прокуратурата поиска присъда между 15 и 20 години за опит за убийство на Ахмед Доган. След произнасянето на съда обвинението обяви, че ще протестира присъдата. 

На 19 януари 2013 г. на 8-ата национална конференция на ДПС в НДК младият мъж с излезе на подиума с пистолет в ръце и го насочи към главата на Доган. Почетният лидерът на движението го обезоръжи с отработени движения, след което върху него са нахвърлиха хора от ръководството на ДПС.

Председателят на партията Лютви Местан и доскорошният му заместник Христо Бисеров бяха свидетели по делото после. Самият Ахмед Доган поиска да бъде заличен като свидетел, защото имал депресия. 

 

Делото за последвалия побой над Октай Ениимехмедов е срещу неизвестен извършител, въпреки че случката се разигра пред десетки камери.