Две руски медии бяха посечени в разстояние на по-малко от 24 часа.

Няма съмнение, че секирата е размахана от Кремъл и че причина е начинът на отразяване на кризата в Украйна - в разрез с днешната официална политика на Москва.

В сряда бе уволнена главната редакторка на интернет сайта "Лента.ру" Галина Тимченко. Днес пък стана ясно, че занеопределено време спира да излиза "Коммерсант-Украйна" - украинското приложение на авторитетния руски вестник "Коммерсант".

Журналисти от "Лента.ру" излязоха с протестнадекларация срещу уволнението на главната си редакторка. Галина Тимченко бе освободена от поста си в сряда със заповед на Александър Мамут, шеф на компанията собственик "Афиша-Рамблер-SUP". На нейно място бе назначен Алексей Гореславски, досега зам. генералендиректор по външните комуникации на компанията. Официално причини за смяната не се съобщават. Всички обаче предполагат, че тя е свързанас начинана отразяване на събитията в Украйна.

"За съжаление, това не е щатна рокада, затова са необходими някои пояснения. Ние смятаме, че това назначение е пряк натиск върху редакцията на "Лента.ру". Уволнението на независим главен редактор и назначаването на управляем, включително пряко от кремълските кабинети, човек е вече нарушение на закона за СМИ, в който се говори за недопустимост на цензура. Безспорно, ние предполагахме, че ще дойде и нашият ред. Вярваме, че това не е завинаги", се казва в декларация, публикувана в сайта. Тя е озаглавена "До скъпите читатели от скъпата редакция".

"През последните две години пространството за свободна журналистике в Русия драматично намаля", пишат още журналистите. "Едни издания пряко се управляват от Кремъл,други ще бъдат закрити в близките месеци. Бедата не е, че няма къде да се работи. Бедата е в това,че ни се струва, че повече няма какво да се чете", продължава декларацията, която завършва с надежда за нови срещи..

"Лента.ру" бе сред най-популярните източници на информация за кризата в Украйна. Сайтът отразяваше мненията и гледните точки за конфликта в Крим навсички страни. Журналистите не пестяха критиките към Кремъл за кризата.

Преди да бъде уволнена, Галина Тимченко получи предупреждение от Роскомнадзор - Федералната служба по надзора в сферата на съобщенията, информационните технологии и масовите комуникации. Причина бе позоваванена интервю на Дмитрий Ярош - лидерана украинското движение"Десен сектор", обявин за международно издирване от руските власти за екстремизъм.

Днес вече почти не остана съмнение, че в уволнението на главната редакторка на "Лента.ру" има кримска следа. Ден след смяната в сайта ръководството на руския в. "Коммерсант" обяви, че спира засега украинското му издание "Коммерсант-Украйна".

"Взехме решение да го спрем до момента, в който ситуациятатам се стабилизира. Но не изключвам, че този миг няма да настъпи", заяви пред ИТАР-ТАСС Павел Филенков, генерален директор на издателска къща "Комерсант".

Той изтъкна, че изданието винаги е имало икономически проблеми. А след началото на кризата в Украйна то загубило главните си рекламодатели - банки и автомобилни компании.

Интересното е, че и двете посечени медии са свързани помеждуси. До 2008 г. ИК "Коммерсант" притежаваше "Лента.ру". Тогава издателската къща продаде интернет портала на "SUP медиа", притежавана от Александър Мамут. През 2012 г. тази компания се сля с "Афиша-Рамблер" и оттогава се нарича "Афиша-Рамблер-SUP". Преди година пък "Афиша-Рамблер-SUP" стана единолична собственост на Александър Мамут, който уволни в сряда главната редакторка на "Лента.ру".