Вече е факт - световното първенство по футбол в Катар през 2022 г. ще се играе през зимата, като решаващият мач за титлата ще бъде на 18 декември.

Решението бе взето снощи на заседание на Изпълкома на ФИФА в Цюрих и официално потвърдено от представител на организацията.

Така за първи път в историята мондиалът няма да е през лятото. Причината за това са изключително високите температури в Катар през юни и юли.

Най-вероятно форумът ще бъде съкратен с 4 дни от обичайната дължина на последните издания и ще продължи 28 дни, разкри говорителят на ФИФА Валтер де Грегорио.

Потвърждението на новината за зимното световно няма да сложи край на безсрайните спорове и дискусии около катарското домакинство. Неотдавна клубовете от водещите европейски първенства поискаха компенсации от ФИФА, тъй като минимум година преди шампионата ще трябва да прекрояват календарите си. Засега световната централа отказва да им плаща, но най-вероятно ще промени решението си, за да не стига до скандали и напрежение.

Не малко специалисти и анализатори призовават мондиалът да се даде на друга страна - най-вече заради културни и религиозни причини. Ислямска държава пък заплаши да попречи на организирането на форума.