Изчезналият боинг може да е летял дълги часове след като се изпари от радарите, подозират щатски специалисти, които участват в разгадаването на мистерията. Както е известно от машината, която "загасна" на екраните на диспечерите в събота, няма намерено нито едно парче. 

 

Експертите, който са разкрили някои факти пред в. "Уолстрийт джърнал", твърдят, че моторите на самолета, производство на Ролс Ройс, са предавали дълго време сигнали и след като радарите не са засичали нищо от радиосистемите на боинга. Така че от излъчването на моторите може да се стигне евентуално до местонахождението на лайнера.

В същото време спецове за борба с тероризма от секретните служби на САЩ разследват версия, че дори само един пилот на борда може да е обърнал курса на самолета в неизвестна посока и да го е приземил в секретна зона, след като пред това е изключил всички системи за връзка с машината. По този начин боинга може да е бил похитен, за да послужи в бъдеще за други цели, цитира "Уолстрийт" анонимни източници. 

Изданието "Ню Сайънтист" също потвърждава, че в централата на Ролс Ройс в Дерби, Великобритания получават в реално време сигнали от моторите. 

Междувременно зоната за търсене на останки от самолета се разшири до 90 000 квадратни километра или приблизително колкото площта на Португалия. 42 кораба и 39 самолета безуспешно търсят "нещо", за да разгадаят мистериозното изчезване на самолета и установят евентуалното място на предполагаема катастрофа. Ако обаче боингът наистина е продължил да лети и след като се е загубил от екрана на радарите, той би могъл да измина 5000 и повече километра, пресмятат експертите. Тогава зоната за търсене би станала още по-огромна.