Преписването по време на изпити е стар проблем в Индия. Но измамите достигнаха нови висоти - в някаква степен съвсем буквално - тази седмица, когато по време на изпита за 10-и клас стотици родители и роднини на учениците виснаха по прозорците на училищна сграда, за да подсказват. Необичайният изпитен ден се случи в щата Бихар, разказва "Вашингтон пост". Снимки и клипове, които показват висящите родители - в стил Спайдермен - обиколиха Индия в четвъртък. Полицаите, които се намираха наблизо, гледаха безпомощно и безучастно.

Да се преписва е честа практика особено в отдалечените селски райони на Индия, където работата в държавните учреждения, както и местата за колеж са ограничени, а желаещите са твърде много. Но гледката на увиснали по стените на училището родители шокира мнозина индийци.

Много ученици отпадат от училище в горните класове, защото се провалят на изключително трудните стандартизирани тестове за 10-и и 12-и клас. Според експерти преписването и изпитните измами са просто симптом за дълбоката криза в индийското образование. 

Родители в изпитна треска.

"Според много сведения, които получаваме, има оплаквания за преписване на много места, особено в селските райони, каза П. К. Сахи, министър на образованието на щата Бихар пред журналисти. "Но дали това е само отговорност на правителството? Дали е възможно правителството да провежда честни тестове без обществена подкрепа? Кажете какво може да направи правителството, за да спре измамите, ако родителите и роднините не са готови да съдействат?"

Властите са изгонили близо 500 ученици заради измами по време на тестовете, твърдят местни медии.