Икономистът Владимир Каролев призова за подкрепа на идеята на шефа на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) да получи право да разшири горските просеки около енергопреносната мрежа. Проблем, който стана особено актуален след снеговалежите в Родопите.

Ето и текстът на Каролев, публикуван във фейсбук:

Министърът на енергетиката добре и спокойно натири няколко популистки въпроси от БСП и АТАКА в парламента, но съм съгласен с питането към нея няма ли да се потърси някаква отговорност за енергийния хаос при снежната буря в Южна България. Въпреки че никой не може да предотврати такива климатични катастрофи, очевидно има нещо нередно, щом почти 2/3 от авариите в енергийната система бяха причинени от дървета, падащи ВЪРХУ жици и стълбове. Нормативната уредба ограничава просеките до 10 метра и нито държавното ЕСО, нито частните ЕРП-та (чиято мрежа бе по-слабо засегната, поради местоположението ѝ) имат възможността да отсекат или дори окастрят 1 опасно дърво, ако е с 1 сантиметър над тази граница.

Не е далеч от акъла, че при такива просеки всяко дърво, по-високо от 4-5 метра (а има борове, които спокойно достигат височини по 30 метра), представлява опасност и то огромна, особено при диаметър на леда от по 25-30 сантиметра. И всичко, което екипите на ЕСО и ЕРП-тата могат да свършат, е да запалят някоя свещ до опасното дърво, ако то е на 5 метра и 1 сантиметър от инфраструктурата. Разбирам, че някои партийни "еколози" и свързани с тях "природозащитници" от години правят политика от тези просеки, та има-няма и представят разширяването им като потенциална екологична катастрофа, но на тях това си им е работата и затова им плащат. За бой са не те, а държавните чиновници и политици, които все им "уйдисват" на акъла и популизма от страх сакън да не се загуби някой избирател, та не промениха нормативната уредба. В крайна сметка, каквото и да се прави в една държава, все ще има поне 10-15 (или 100-150) недоволни с байраци. Но не би трябвало, заради тях да се рискува стабилността на енергийната система и подаването на енергия към всяко кътче на България, до което има дърво, по-високо от 4-5 метра. Шефът на ЕСО Иван Йотов е напълно прав да иска промяна на уредбата и разширяване на просеките и трябва да получи 100% подкрепа срещу предстоящите редовни псевдо-зелени популизми, които ще последват както винаги.