Драмата на хората в района на катастрофата във Фукушима е подробно документирана през годините. Има обаче и друго едно "население", което страда не по-малко, но малцина забелязват това – това са животните, изоставени зад оградите около радиоактивните зони. Но има един човек, който не ги е забравил – 55-годишният Наото Мацумура, бивш строителен работник, който живее в обезопасената зона в името на четириногите си приятели.

Мацумура е познат като пазителя на животните на Фукушима заради това, че храни домашните любимци на хората, евакуирани след ядрената катастрофа от 2011 г. Той е наясно, че районът скоро няма да се изчисти от радиацията, но отказва да се безпокои за това. И е единственият човек, който живее в близо 20-километровата зона.

Мацумура в началото е бил един от евакуираните. Но се завърнал обратно заради собствените си животни… После осъзнал, че има и много други, които се нуждаят от помощта му.

55-годишният мъж е наясно, че радиацията е опасна, но това не го тревожи. „Казаха ми, че няма да се разболея заради нея в следващите 30 или 40 години. А за това време е доста вероятно да съм вече мъртъв, така че не ме е грижа“, казва той.

При завръщането си Мацумура открива десетки крави, озверели от глад, заключени в оборите си. Освобождава и много животни, оставени вързани от стопаните си.

Въпреки че държавата официално му е забранила да живее в отцепената зона, това не го спира. Дарители от целия свят пък му помагат финансово, за да се грижи и да помага на животните.

Площад Славейков