Папа Франциск изнесе вдъхновяващо, почти изцяло импровизирано слово с акцент върху корупцията като зло. И то не къде да е, а в един от най-опасните квартали на Неапол, сочен за крепостта на италианската Камора - Скампиа, предадe Ройтерс.

Посещението му в Неапол е част от обиколката му в Южна Италия.

"Никой от нас не може да заяви "Аз никога няма да бъда корумпиран". Това е изкушение, подхлъзване все по-надолу към аферите, престъпленията, експлоатацията на хора. Защото онова, което е корумпирано е разложено и мръсно. Корупцията вони! Вонящо е и корумпираното общество! Не е християнин онзи, които допуска в себе си корупцията. И също вони", заяви папата пред събралото се множество.

"Знаем, че тези, които доброволно тръгват по пътя на злото, ограбват парче надежда. Те печелят нещо, но ограбват надежда", каза още Франциск.

Той акцентира и върху други три проблема - безработицата, експлоатацията на труд и правата на имигрантите.

"Проблемът не е само в прехраната. Още по-тежък проблем е липсата на възможност да носиш вкъщи хляб, да можеш да го припечелиш. Когато не можеш да си припечелиш хляба, си губиш достойнството. Трябва да се борим срещу това и да отстояваме нашето достойнство. Помислете за младите под 25-годишна възраст, от които 40 процента са без работа. Това е драмата на нашето време", заяви Франциск и допълни: "Преди няколко седмици безработна девойка най-после намерила работа в туристическа агенция. Условията били 11-часов работен ден за 600 евро месечно. Без социални осигуровки. Това се нарича робство, това е експлоатация, която е нечовешка и нехристиянска".

"Нима имигрантите са втора ръка хора?! Не, ние всички сме мигранти по житейския път. На тази земя няма и един от нас с постоянно местожителство. Всички трябва да си тръгнем и да отидем да намерим Господ. Някой по-напред, друг след това или както е казало онова хитро старче: "Да, да всички, ама вие отивайте, а аз ще дойда последен", каза в заключение Франциск.

Цялото видео от обръщението му, вижте ТУК.