Рецептите за дълъг живот са доста разнообразни. "Дейли Телеграф" събира няколко от тях. Доколко ще ви бъдат от полза, ако имате амбиции за дълголетие, е спорно. Оказва се, всеки столетник има собствен подход към правилния начин на живот. И вероятно добри гени. Отговорите обаче са интригуващи.

Д-р Пепър

Наскоро 104-годишната Елизабет Съливан, която живее в Тексас, сподели, че през целия си живот е залагала на пиенето на "Д-р Пепър" (особено популярна в САЩ газирана безалкохолна напитка). Тя винаги се е отнасяла с пълно пренебрежение към гимнастиката, здравословното хранене или алкохолното въздържание. Но никога не забравяла своята любима напитка.

"Започнах да пия "Д-р Пепър" през 40-те години на миналия век, обяснява Съливан. - По три на ден. Всички лекари, които са ме преглеждали, казваха, че това ще ме убие, но те умряха, аз все още не. Вероятно нещо са били в грешка", коментира столетницата.

Колкото и да е странно, явно при нея рецептата е проработила. Единственият доктор за Елизабет Съливан е Д-р Пепър. Доста рекламно, нали?

Цигари, уиски и диви жени

Дългият живот не е непременно праведен и пълен с въздържание. Пример за това е друг столетник. На традиционния въпрос за тайната на дълголетието ветеранът от Първата световна война Хенри Алингъм, който доживява до 119 години, отговарял: "Цигари, уиски и диви жени". Нито дума за целина, киноа и спирулина.

Каша

Друг житейски ветеран - най-старият шотландец, 106-годишният Алф Смит, твърди, че разковничето е в обикновената каша за закуска. "Каша, това е, което винаги съм ял. Съвсем просто е. Не е лошо да й се сложи и малко захар", казва Смит.

 

Закуска за дълголетници от Шотландия. Не е ясно дали рецептата работи в България.

Без тревоги

Стресът е в основата на всяко зло. Прекалено много работа, прекалено много тревоги - това не е пътят към дълъг живот. "Най-добрият начин да станете столетник, съветва 107-годишната Корделия Римингтън, която живее в Северна Ирландия, е да я карате по-спокойно". "Не се тревожете за нищо - аз не го правя. Просто оставете нещата да се случват. Тази формула работи много добре", обяснява Корделия.

Праволинейно

Най-старата англичанка, 112-годишната Гладис Хупър, смята, че е доживяла до тази впечатляваща възраст, защото е живяла праволинейно. "Никога не съм вършила глупави неща. Никога не съм минавала границата", твърди Гладис. Това, ако се замислим, наистина е висше изкуство.

Религията

Отговорът за дълголетието е религията, смята дъщерята на Флорънс Алинът (родена през 1909 г.) "Цял живот тя е вярваща християнка, посещава църквата и това много помага", обяснява наследничката на столетничката.

Далече от мъжете

По-далече от мъжете. Това е веруюто на най-старата жена в Шотландия. "Моята рецепта за дълъг живот е да стоя на разстояние от мъжете. Те винаги са създавали повече проблеми, отколкото си заслужава", разяснява Джеси Галън.

117 години не стигат

Най-възрастният човек в света – японката Мисао Окава на 5 март стана на 117 години. Въпреки че е преживяла двете световни войни и куп драматични събития в света Мисао не смята, че е живяла кой знае колко дълго.

„Животът ми изглежда съвсем кратък“, обясни дълголетницата ден преди рождения си ден. На въпрос каква е тайната на дълголетието й, тя отговори: „И аз се чудя каква е“.

Окава е родена на 5 март 1898 г. в Осака. Тя е призната за най-възрастния човек  в света от книгата на рекордите Гинес през 2013 г. През последните месеци тя е забавила темпото, но все така се храни добре и е здрава според данни от нейния страчески дом в Осака.

Япония има над 58 хил. столетници, най-много в целия свят. Тъй че вероятно, ако имате амбици за дълъг живот, трябва да пробвате да се преселите в Япония - там шансовете ви статистически се увеличават.

Кисело мляко и ракия

България все пак не е лошо място за столетници. 

Родните дълголетници залагат най-често на тих живот, установени навици, умереност и употребата на кисело мляко. Макар че не е изследвано кое е по-предпочитано от тях - киселото мляко или ракията - употребявана по малко, но редовно.