Сметките коя партия колко членове да вкара в новата Централна избитарелна комисия (ЦИК) скараха ГЕРБ и БСП.

Двете формации прилагат всяка различно математическо изчисление за разпределянето на квотите в бъдещия постоянно действащ държавен орган. Хората на Бойко Борисов смятат, че трябва да имат с две повече номинацииот тези на Левицата, като едната е за председателското място, докато БСП настоява за равен брой имена.

Първоначално бе прието, че бившите управляващи, които взеха най-много гласове на последните парламентарни избори и съответно вкараха най-много депутати, ще имат право да предложат 7 номинации за 19-членния състав на ЦИК. На втората по големина политическа сила БСП се падаха 6 души, на ДПС и "Атака" - по двама, а на НДСВ и на наследника на Синята коалиция - Реформаторският блок (РБ) - по един. Последните две партии също имат право на квота в ЦИК, защото въпреки че нямат представители в националния парламент, имат в европейския. 

Днес обаче зам.-шефката на Народното събрание (НС) Мая Манолова и автор на новия Изборен кодекс, пресметна, че квотите трябвало да са пет за ГЕРБ, пет за БСП, две за ДПС и по една за "Атака", НДСВ и реформаторите. Манолова обоснова това си предложение с факта, че ръководното тяло на ЦИК, състоящо се от четирима души (председател, двама заместници и секретар), трябва да бъде извадено от общия 19-членен състав, тъй като за него предложения могат да правят само парламентарните партии, или за всяка по едно. Така се роди и формулата на Манолова 5:5:2:1:1:1, която трябва да се приложи към останалите 15 редови членове на ЦИК. 

Спорът реално е как да се раздели 13 души на 4 партии в НС, тъй като останалите двама се предлагат на извънпарламентарните НДСВ и Реформаторски блок. Той обаче ще бъде разрешен от президента Росен Плевнелиев, тъй като по закон той назначава с указ редовите членове на ЦИК.

Президентът да извади калкулатора

"Сметката е проста - как 13 се дели на 4. За ГЕРБ - 5, за БСП - 5, за ДПС - 2, за "Атака" - 1. Всеки може да сметне, използвайки джобния си калкулатор. Няма никакво съмнение, че той (Плевнелиев)  има математици, а има и подходящо образование, за да може да седне да сметне как се разпределят 13 членове между парламентарните партии според представителството им в НС", заяви Манолова.

Срещу тези сметки обаче се обяви зам.-шефката на групата на ГЕРБ и бивш парламентарен шеф - Цецка Цачева. Според нея квотата трябва да се разпредели по отношение всички 19 души в ЦИК, по-конкретно 17 (без двамата кандидати на НДСВ и РБ). 

"Водим се от процентното съотношение между парламентарно представените партии, което е изчислено като резултат от проведените на 12 май 2013 г. избори", заяви на свой ред Цачева. Тя допълни, че макар и в опозиция ГЕРБ спечели най-много гласове на парламентарния вот и има право на председателско място. По думите й това, което се случвало сега е, че БСП и ДПС се опитват да вземат надмощие в ЦИК и ще си излъчат председател и секретар, които де факто са лицата, които подписват решенията на Комисията.

От къде идва разминаването в сметките

Разминаването в сметките на Манолова и Цачева идва от това, че първата смята на база мандати в парламента, а втората - на база спечелени на парламентарните избори гласове. Според методиката на зам.-шефката на НС 13 (членове) делено на 240 депутати и после умножено по броя на народните представители в дадената парламентарна група, показва, че ГЕРБ трябва да има 5,20 представители в 15-членния редови състав на ЦИК, а БСП - 4,54, т.е. закръглено също пет.

Сметките на Цачева пък показват 6 за ГЕРБ и 5 за левицата, като хората на Борисов ще настояват да излъчат и председателя в ръководното тяло.

Плевнелиев чака професионална ЦИК

От пресцентъра на президентството казаха за Клуб Z, че държавният глава ще се произнесе как ще бъдат разпределени квотите, след като види какви имена ще предложат партиите за членове на ЦИК, след като те бъдат гласувани от парламента и му бъдат изпратени. Това трябва да стане най-късно на 21 март.

Неофициално от екипа на Плевнелиев заявиха, че той искал да прецени доколко номинациите са партийни и обслужват интересите на управляващите и доколко експертни, каквато била заявката на Мая Манолова. 

Крайният срок в който 4-те формации в НС могат да предлагат имена за състава на ЦИК изтича в 18 ч. днес като до момента на сайта на парламента има само една номинация - тази на НДСВ. От бившата царска партия предложиха още вчера досегашния член на ЦИК от тяхната квота - Иванка Грозева.

Мустафа Карадайъ пък обяви днес в парламента, че ДПС ще предложи също двама досегашни члениове на комисията от квотата на Движението - Севинч Солакова и Ерхан Чаушев.

От ГЕРБ  за председател на ЦИК бившият конституционен съдия Маргарита Златарева. А за членове, освен социологът Цветозар Томов, който подкрепиха официално преди няколко дни, предлагат още досегашния си член Емануил Христов, както и Йорданка Ганчева, Мария Бойкинова, Георги Баханов и Румен Цачев. Цачев пък бе съдружник в плевенската кантора на Цачева, а в нейния мандат като председател на НС бе назначен за юрист в правния отдел на парламента.

Очаква се от БСП да предложат за председател Ивилина Алексиева. Тя има дълъг стаж в правенето на избори и изборни закони. Като юрист тя е била експерт към парламентарната комисия по гражданско общество в мандата на НДСВ. В този на Тройната коалиция е член на ЦИК. Тя е един от авторите на първите изборни правила. Понастоящем е председател и на Обществения съвет към гражданската комисия в НС. Участва активно и в изготвянето на новия Изборен кодекс. В мандата на Тройната коалиция за няколко месеца бе и шеф на пресцентъра на министерството на извънредните ситуации, начело на което бе Емел Етем от ДПС. Преди това бе съветник на Етем.