Австрия арестува украинския олигарх Дмитро Фирташ по искане на САЩ, предаде ИТАР-ТАСС.

Той е четвъртият по богатство човек в страната си и според сп. "Форбс" състоянието му за 2013 г. възлизало на 3,32 милиарда долара. В Украйна го наричат Газовия крал. Той контролира целия внос и износ на "синьо гориво" на бившата съветска република.

48-годишният Фирташ бил задържан на 12 март във Виена близо до офиса на компанията му "ДФ груп". Това станало с помощта на командоси от спецчастите "Кобра". Те били използвани, защото богаташът постоянно се движел с многобройна охрана.

Олигархът е арестуван по искане на американското ФБР. В САЩ той е обвинен в корупция и създаване на престъпна групировка. В Австрия украинецът не е издирван.

Дмитро Фирташ ще остане в ареста, докато властите в Австрия решат дали да го екстрадират в САЩ.

Газовия крал притежава химически предприятия и няколко комбината за преработка на титан. Компаниите му действат в Австрия, Германия, Италия, Унгария и Естония.

Фирташ бе известен с близостта си със сваления през февруари украински президент Виктор Янукович. На 25 януари той участва в тайна среща на карето най-богати украинци. Останалите трима са Ринат Ахметов, Игор Коломойски и Генадий Боголюбов. Твърди се, че четиримата обсъдили как да разрешат кризата в Украйна. Тази среща се състоя месец преди протестите в страната да вземат жертви. Смята се, че именно след тази среща Виктор Янукович уволни премиера Микола Азаров в отчаяния си опит да се задържи на власт. Естествено, този опит бе неуспешен и самият президент бе свален от парламента месец по-късно.

Предполага се, че украинските олигарси искат да спечелят симпатиите и на прозападните сили в страната, за да не изгубят богатствата си.